2007/228

Rapport

Verzoeker woont in een flat in Haarlem. Voor zijn woning zijn twee GFT-bakken geplaatst die door de 48 huishoudens uit de flat worden gebruikt. Gedurende 2006 werden de twee GFT-bakken erg onregelmatig geleegd. Dit veroorzaakte overlast. Verzoeker heeft meerdere malen bij de gemeente Haarlem geklaagd over het niet legen van de GFT-bakken.

Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Haarlem zijn veelvuldige meldingen en een klacht over het niet legen van twee GFT-bakken voor zijn woning niet afdoende heeft behandeld.

De Nationale ombudsman stelt vast dat het college vaan burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem, ondanks het feit dat ze voor de uitvoering van de aan haar in de Wet Milieubeheer opgelegde zorgtaak van de inzameling van huishoudelijk afvalstoffen een overeenkomst heeft gesloten met een afvalverwerkingsbedrijf, verantwoordelijk blijft voor de uitvoering van de aan haar opgedragen zorgtaak. De gemeente heeft naar aanleiding van de meldingen van verzoeker over het niet legen van de GFT-bakken niet de vereiste hulpvaardigheid getoond. De gemeente heeft niet op elke melding gereageerd en bovendien kon zij in de gevallen waarin zij wel reageerde niet volstaan met het enkel reageren op de melding. Gelet op de hoeveelheid meldingen had de gemeente in overleg met verzoeker dienen na te gaan of er een structureel probleem ten grondslag lag aan het niet legen van de twee GFT-bakken.

De Nationale ombudsman oordeelde dat niet was gehandeld in overeenstemming met het vereiste van correcte bejegening.

Het college van burgemeester en wethouders wordt in overweging gegeven om in overleg met de inzamelaar en verzoeker te bezien of er aan het terugkerend niet legen van de twee GFT-bakken een structureel probleem ten grondslag ligt. Indien hiervan blijkt wordt het college in overweging gegeven in overleg met de inzamelaar maatregelen te nemen om tot een oplossing van dit probleem te komen.

Instantie: Gemeente Haarlem

Klacht:

Verzoekers meldingen en klacht over het niet legen van twee GFT-bakken voor verzoekers woning niet afdoende behandeld.

Oordeel:

Gegrond