2007/165

Rapport

Verzoeker woont in een gebied waar een maximum snelheid van 30 km/u geldt. Als verkeersremmende maatregel is in de straat waar verzoeker woont nabij zijn woning een verkeersplateau aangelegd. Verzoeker en andere aanwonenden dienden bij de gemeente Woerden bij herhaling een klacht in over trillingshinder en - schade als gevolg van zwaar verkeer dat het plateau passeert. Een door verzoeker ingeschakeld onafhankelijk onderzoeksbureau stelde in december 2005 een overschrijding van de normen voor nog aanvaardbare hinder vast, en concludeerde dat er een reële kans op schade bestond.

Verzoeker klaagt erover, dat het college van burgemeester en wethouders van Woerden zijn mede namens anderen op 8 augustus 2006 ingediende klacht over de overlast als gevolg van het verkeerplateau niet, althans onvoldoende zorgvuldig heeft afgehandeld.

De Nationale ombudsman overwoog, dat de klacht van 8 augustus 2006 in feite een rappel was om een al op 4 september 2005 ingediende klacht af te handelen en een op 12 december 2005 gedane toezegging gestand te doen. Die toezegging hield in, dat het college naar aanleiding van het in december 2005 verrichte onderzoek met verzoeker zou overleggen. Dat is niet gebeurd. De gang van zaken maakt duidelijk dat het college uitsluitend oog heeft gehad voor zijn eventuele aansprakelijkheid voor schade. Verzoeker ging het echter ook om de aantasting van zijn woongenot.

Het is voorstelbaar dat het college in verband met zijn aansprakelijkheid pas een standpunt wenste te bepalen nadat de gemeentelijke verzekeraar zich had uitgesproken. De verzekeraar wees een causaal verband tussen het plateau en de schade van de hand maar deed geen uitspraak over een mogelijke verstoring van het woongenot. Ook gezien verzoekers brief van 20 juli 2006, waarin hij nog eens herinnerde aan de toezegging tot nader overleg, had het college een afweging moeten maken tussen het rapport van december 2005 en de contra-expertise van de verzekeraar en met verzoeker en anderen moeten overleggen. Daarvan is niet gebleken. Dat maakt dat de afhandeling van verzoekers klacht van 8 augustus 2006 onvoldoende zorgvuldig is.

De Nationale ombudsman oordeelde de klacht over het college van burgemeester en wethouders van Woerden gegrond wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving.

Instantie: Gemeente Woerden

Klacht:

Klacht met betrekking tot overlast verkeersdrempel niet of onvoldoende zorgvuldig behandeld.

Oordeel:

Gegrond