2007/156

Rapport

Verzoekster klaagt over de wijze waarop de gemeente Oirschot in het kader van de uitvoering van de Wet werk en bijstand is omgegaan met haar persoonsgegevens. Ze klaagt erover dat de gemeente heeft verlangd dat ze een blanco machtiging ondertekende voor het opvragen van informatie bij derden, dat alle gegevens betreffende persoonsgebonden budgetten bij haar zijn opgevraagd en dat er ten onrechte informatie is opgevraagd bij een aantal instanties.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de gemeente in strijd handelde met het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer door van verzoekster te verlangen dat zij een blanco machtiging ondertekende. Aan een dergelijke verklaring wordt de eis gesteld dat deze vrijwillig moet worden gegeven, specifiek is en berust op toereikende informatie. De machtiging dient specifiek te zijn zowel ten aanzien van de gegevens die worden opgevraagd als ten aanzien van de instanties aan wie om informatie wordt verzocht. Per geval moet de gemeente beoordelen of extra informatie nodig is. Pas als dat zo is mag aan de cliënt een machtiging worden gevraagd. De machtiging moet helder zijn over de reikwijdte van het informatieverzoek.

Vervolgens concludeerde de Nationale ombudsman dat de gemeente met het opvragen van informatie bij een van de instanties, het Bureau Jeugdzorg, onnodige persoonlijke gegevens van verzoeksters heeft doorgegeven. Ook daarmee handelde de gemeente in strijd met het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De gemeente handelde heeft echter niet in strijd met het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer door gegevens op te vragen betreffende de aan verzoeksters toegekende persoonsgebonden budgetten omdat dit de benodigde inzage gaf in de inkomenspositie van verzoekster.

Instantie: Gemeente Oirschot

Klacht:

Advies over verzoeksters zoon gevraagd bij Bureau Jeugdzorg; van verzoekster verlangd dat zij een blanco machtiging tekende zodat de gemeente informatie bij derden kon opvragen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Oirschot

Klacht:

Bij verzoekster alle gegevens omtrent haar persoonsgebonden budgetten opgevraagd; sociaal-medisch advies gevraagd bij Argonaut Advies.

Oordeel:

Niet gegrond