2007/077

Rapport

Verzoekster vulde op vrijwillige basis de belastingaangifte in van een aantal gehandicapten. Een aantal van deze personen had recht op een slapende Wajonguitkering en zodoende recht op een jonggehandicaptenkorting. Verzoekster kon echter geen berichten over het recht op een slapende Wajonguitkering terugvinden in de administratie van de betreffende personen en het UWV verstrekte deze informatie vanwege privacyregelgeving niet aan haar. Tevens gaf het UWV in reactie op verzoeksterklacht hierover aan dat deze informatieverstrekking niet tot de taak van het UWV behoorde.

Verzoekster klaagde erover dat het UWV niet uit eigen beweging informatie verstrekte over het recht op een slapende Wajong-uitkering waardoor de betreffende gehandicapten bij de belastingaangifte de jonggehandicaptenkorting misliepen.

Het UWV gaf in een eerste reactie aan dat de mogelijkheid van de jonggehandicaptenkorting bij een slapende Wajonguitkering via de reguliere communicatie media kenbaar werd gemaakt. Tevens ontving de Belastingdienst jaarlijks een bestand van Wajonggerechtigden zodat bij aanvraag het recht op jonggehandicaptenkorting kon worden getoetst. Alleen wanneer een slapende Wajonger geen belastingaangifte deed, werd de jonggehandicaptenkorting niet toegepast.

Gedurende het onderzoek van de Nationale ombudsman nam het UWV echter een ander standpunt in. Het UWV besloot voortaan alle slapende Wajonggerechtigden actief aan te schrijven over hun recht op de slapende Wajong-uitkering en de mogelijkheid van de jonggehandicaptenkorting.

De Nationale ombudsman oordeelde dat, gelet op de bijzondere samenstelling van de betreffende groep, van het UWV verwacht mocht worden dat het UWV spontaan informatie verstrekte over het recht op een slapende Wajonguitkering. Door dit niet te doen voldeed het UWV niet aan het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. De onderzochte gedraging was op dit punt niet behoorlijk.

Met instemming nam de Nationale ombudsman kennis van het besluit van het UWV om voortaan jaarlijks via een brief de groep slapende Wajongers actief te informeren over hun recht op Wajong en de jonggehandicaptenkorting.

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

Niet uit eigen beweging personen met zogenaamde slapende Wajong-uitkering geïnformeerd over hun recht hier op, terwijl deze personen hier over het algemeen niet (meer) van op de hoogte zijn en dit gezien hun handicap ook niet van hen verwacht kan worden, waardoor zij bij hun belastingaangifte jonggehandicaptenkorting mis lopen.

Oordeel:

Gegrond