2007/072

Rapport

Op 1 juli 2004 hinderen verzoeker en een vriend de afhandeling van een sterfgeval door de politie. Eén en ander loopt uit de hand en het eindigt ermee dat verzoeker geboeid wordt overgebracht naar het politiebureau en daar de nacht moet doorbrengen. Verzoeker heeft naast de oorspronkelijke klacht ook veel klachten over de klachtbehandeling.

Verzoeker klaagt over de (wijze van) aanhouding, het boeien en de bejegening op het bureau. Daarnaast klaagt hij over de (wijze van) klachtbehandeling, met name over de (niet)rol van de klachtadviescommissie.

De No acht het optreden van de politie niet behoorlijk waar het betreft het gebruik van handboeien wegens schending van verzoekers recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam, om die reden wordt ook het gebruik van fysieke dwang jegens verzoeker afgekeurd.

Verzoeker is te lang opgehouden, dit wordt afgekeurd wegens strijd met het verbod op onrechtmatige vrijheidsbeneming. De opmerking van de politie dat verzoeker langer op het bureau moest blijven als hij het hem aangeboden transactievoorstel niet meteen zou voldoen, wordt afgekeurd wegens strijd met het verbod van misbruik van bevoegdheid.

De klacht is niet gegrond wat betreft het insluiten voor de nacht en het niet meedelen van de reden van aanhouding.

Voorts gaat de No uitgebreid in op wijze van klachtbehandeling.

Instantie: Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

Wijze van behandeling na aanhouding: handboeien gebruikt, tegen muur geplaatst en benen gespreid, opgehouden na verhoor van 9 uur en pas in vrijheid gesteld na betaling van transactievoorstel, meegedeeld dat verzoeker langer op politiebureau moest blijven als hij het aangeboden transactievoorstel niet meteen zou voldoen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

Nacht in cel opgesloten, pas nadat verzoeker nacht in cel had doorgebracht reden van aanhouding meegedeeld.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

Handboeien te strak vastgemaakt .

Oordeel:

Geen oordeel

Instantie: Beheerder regiopolitie Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

Niet duidelijk meegedeeld dat verzoekers klacht niet was voorgelegd aan klachtencommissie; klacht niet aan klachtencommissie voorgelegd of door korpsbeheerder in behandeling genomen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Beheerder regiopolitie Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

Contactgegevens van klachtencommissie niet meegedeeld; contactgegevens van klachtencommissie niet openbaar gemaakt .

Oordeel:

Niet gegrond