2007/011

Rapport

Verzoeker wilde zijn snorfiets van een kenteken laten voorzien en liet zijn snorfiets daarvoor schouwen bij een rijwielhandelaar. Het typegoedkeuringsnummer van zijn snorfiets duidde op een bromfiets met een maximale snelheid van meer dan 25 km per uur. De rijwielhandelaar gaf op het schouwingsformulier aan dat het typegoedkeuringsnummer en de maximale snelheid van het voertuig niet overeenstemden. Verzoeker diende de aanvraag kentekenbewijs via het postkantoor in bij de RDW en ontving een kenteken voor een snorfiets. Hij nam telefonisch en schriftelijk contact op met de RDW. De RDW was op de hoogte van het feit dat een aantal voertuigen van het betreffende model van een foutief typegoedkeuringsnummer waren voorzien. De RDW vertelde verzoeker telefonisch dat hij bij de dealer een verklaring zou kunnen krijgen dat het hier een snorfiets betrof en dat hij daarmee zonder kosten alsnog het juiste kentekenbewijs zou kunnen krijgen. Verzoeker stelde hier niet mee bekend te zijn. Hij was naar een RDW-keuringsstation gegaan en had middels een conversieprocedure zijn bromfiets om laten keuren naar een snorfiets en daarvoor € 52,50 betaald.

Verzoeker klaagde erover dat hij ten gevolge van de handelwijze van de RDW zijn snorfiets aan een keuring heeft moeten onderwerpen waarvoor hij € 52,50 heeft moeten betalen.

De Nationale ombudsman overwoog dat de RDW bekend was met dat een aantal bromfietsen van dit type door de fabrikant van een typegoedkeuringsnummer voor een bromfiets was voorzien. De RDW had afgesproken dat in voorkomende gevallen voor een dergelijk voertuig, mits een verklaring van de dealer zou worden overgelegd, een kenteken voor een snorfiets zou worden verstrekt. De RDW had op een aantal momenten de gelegenheid kunnen benutten om deze informatie te verstrekken. In het algemeen had de RDW de informatie via haar website of via de rijwielhandelaren die als schouwbedrijf optraden kunnen verspreiden. Aan verzoeker had de informatie bij drie gelegenheden persoonlijk kunnen worden gegeven.

De RDW heeft het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking geschonden door deze mogelijkheden onvoldoende te gebruiken.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de gedraging niet behoorlijk was.

De Nationale ombudsman beveelt de RDW aan om aan verzoeker het bedrag van € 52,50, dat hij voor de conversiekeuring betaalde, terug te betalen.

Instantie: Dienst Wegverkeer

Klacht:

Snorfiets van verzoeker aan keuring moeten onderwerpen ten gevolge van handelwijze van RDW.

Oordeel:

Gegrond