2006/340

Rapport

Verzoeker maakte zich schuldig aan zogenoemd wildplassen op de openbare weg. Hij werkte niet mee aan de staandehouding door de politie. Op beeldmateriaal van bewakingscamera's was namelijk zichtbaar dat hij diverse malen zijn weg trachtte te vervolgen terwijl hij telkens kennelijk wordt aangesproken en tegengehouden door de betreffende politieambtenaren. De politie had echter aanzet gegeven tot de escalatie van deze gebeurtenis door verzoeker bij het eerste contact op een onfatsoenlijke wijze aan te spreken (wat sta je daar te zeiken). Verzoeker had ook bijgedragen aan de escalatie door zich te blijven onttrekken aan contact met de politie.

Verzoeker klaagde er over dat de politie geweld tegen hem heeft gebruikt;

Het gebruik van geweld op personen betekent een inbreuk op het recht op onaantast­baarheid van het menselijk lichaam.

Verzoeker verzette zich pas fysiek tegen de politieambtenaren toen de handboeien werden aangelegd. Voorts stond op grond van de tijdregistratie bij de camerabeelden vast dat tussen het tijdstip van het voor het eerste aanspreken van verzoeker en het vastpakken van hem om de handboeien aan te leggen ongeveer 35 seconden lagen. De politieambtenaren gingen te snel over tot het aanleggen van de handboeien en het daarmee gepaard gaande geweldgebruik. Zij namen daarmee onvoldoende tijd om de door henzelf in gang gezette escalatie terug te brengen tot een te hanteren situatie. Door dit na te laten, maar over te gaan tot het aanleggen van de handboeien, hebben zij een verdere escalatie ontlokt en ertoe bijgedragen dat het niet-meewerkend gedrag van verzoeker overging in fysiek geweld, waarbij letsel bij verzoeker is ontstaan. De politieambtenaren handelden in strijd met het recht op onaantastbaarheid van het lichaam. De onderzochte gedraging is op dit punt niet behoorlijk.

Overige klachtonderdelen: tijdens het vervoer naar het politiebureau meegedeeld dat verzoeker in de weed­teelt zou zitten en hem als een crimineel heeft behandeld door hem die dag in te sluiten tot 12.07 uur.

Instantie: Regiopolitie Limburg Zuid

Klacht:

Bij aanhouding verzoeker wegens wildplassen: geweld tegen verzoeker gebruikt.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Limburg Zuid

Klacht:

Verzoeker te lang ingesloten.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Limburg Zuid

Klacht:

Verzoeker onheus bejegend door op te merken dat hij in de wietteelt zou zitten.

Oordeel:

Geen oordeel