2006/320

Rapport

De Koninklijke Marechaussee bereidde een groepsuitzetting voor vanaf de luchthaven Schiphol naar Kameroen en naar de D.R. Congo. Op het laatste moment ging de uitzetting naar Congo niet door. Verzoekers, vier personen, behoorden tot deze laatste groep. De Koninklijke Marechaussee kon deze mensen niet onderbrengen in een ruimte. Zij moesten de hele dag in cellenbussen verblijven. Sommigen van hen waren aan handen en voeten gebonden. Ook kregen zij de hele dag geen eten en drinken. Zij mochten de bus alleen verlaten voor het veiligheidsonderzoek.

Verzoekers hebben geklaagd over het veiligheidsonderzoek. Dit onderzoek hield in dat iedereen moest worden gevisiteerd. Dit gebeurde door meerdere personen zich tegelijkertijd helemaal te laten uitkleden in het zicht van elkaar en van Marechaussee ambtenaren. Deze ambtenaren verstrekten een laken, waarmee deze mensen zich konden bedekken, terwijl hun kleding werd onderzocht. De Nationale ombudsman vindt dat dit onderzoek onnodig vernederend is geweest. Hij oordeelde dat het recht op onaantastbaarheid van de persoonlijke levenssfeer was geschonden.

Verzoekers hebben ook geklaagd dat zij geen schadevergoeding kregen voor het niet krijgen van eten en drinken. De KMar heeft erkend dat verzoekers ten onrechte geen eten en drinken hebben gekregen. De Nationale ombudsman vindt dat is tekortgeschoten in de minimale zorg. Hij oordeelt dat de gemaakte inbreuk in het vertrouwen niet wordt gecompenseerd door een geldelijke vergoeding, maar dat herhaling van deze situatie moet worden voorkomen. Klacht niet gegrond.

De Nationale ombudsman vindt dat de behandeling in totaal beschouwd niet respectvol is geweest.

De Nationale ombudsman doet de aanbeveling om (interne) regelgeving op het punt van veiligheidsmaatregelen op te stellen en wanneer en hoe zal worden gevisiteerd

Ook heeft de Nationale ombudsman met instemming kennisgenomen dat de Koninklijke Marechaussee een nieuw verwijdercentrum in gebruik heeft genomen, waar groepen mensen tijdelijk kunnen verblijven.

Zijn aandachtspunt is dat ook in lastige omstandigheden bij de bejegening van personen de menselijke maat niet uit het oog wordt verloren.

Overige klachten:

Verzoeker T. was naakt en geboeid. Klacht mist feitelijke grondslag.

De KMar heeft onvoldoende geïnformeerd over de stopzetting van de verwijdering. Klacht is niet gegrond.

De KMar heeft geweigerd om contact te laten opnemen met advocaten. Geen oordeel

Het Ministerie van Justitie heeft goederen niet teruggegeven. Klacht mist feitelijke grondslag

Instantie: Koninklijke Marechaussee te Schiphol

Klacht:

Wijze van visitatie verzoeker T. en andere verzoekers hieraan blootgesteld; verzoeker T. geen schadevergoeding geboden voor verlies kleding en geld en ten onrechte geen eten en drinken verschaft aan alle verzoekers; verzoeker T. geboeid.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Koninklijke Marechaussee te Schiphol

Klacht:

Geweigerd verzoekers contact op te laten nemen met advocaat.

Oordeel:

Geen oordeel

Instantie: Dienst Vervoer en Ondersteuning

Klacht:

Persoonlijke bezittingen van verzoekers niet teruggegeven.

Oordeel:

Niet gegrond