2006/307

Rapport

Verzoeker klaagde erover dat ambtenaren van het regionale politiekorps Groningen hadden geweigerd om een aangifte terzake discriminatie door de portier van een horecagelegenheid op te nemen.

De Nationale ombudsman oordeelde dat, voor zover de feitelijke mogelijkheid daartoe op dat moment objectief bezien ontbreekt, een aangifte niet onmiddellijk 's nachts opgenomen dient te worden, mits de aangever daartoe zo spoedig mogelijk alsnog de gelegenheid krijgt. Echter, uit het onderzoek bleek dat tussen de betrokken politieambtenaren en verzoeker een discussie was ontstaan over de vraag of er al dan niet sprake was van een strafbaar feit. De opstelling van verzoeker tegenover de politieambtenaren had aan het ontstaan van deze discussie bijgedragen. Echter, de politieambtenaren hadden moeten voorkomen dat hun opvatting de inzet werd van de discussie. Verder oordeelde de Nationale ombudsman dat in dit geval niet zonder enig verder onderzoek en zonder de minste twijfel kon worden vast­gesteld dat er geen sprake was van een strafbaar feit, zodat geen aangifte behoefde te worden opgenomen. Toetsing door de voor opsporing verantwoordelijke instantie, het Openbaar Ministerie, werd daarmee bij voorbaat onmogelijk gemaakt. Hierdoor handelde de politie in strijd met het beginsel van fair play.

Verder klaagde verzoeker erover dat een politieambtenaar hem onvoldoende serieus had genomen door op te merken dat de portier een buitenlander betrof en dat het hem sterk leek dat hij verzoeker had gediscrimineerd.

Uit het onderzoek bleek dat politieambtenaar B. de opmerking had gemaakt.

De Nationale ombudsman was - met politieambtenaar B. - van oordeel dat hij de opmerking niet had moeten maken. Zeker niet in dit geval, waarbij er discussie bestond of er al dan niet sprake was van discriminatie. De Nationale ombudsman acht het niet uitgesloten dat door deze opmerking bij verzoeker het gevoel is ontstaan dat hij niet serieus werd genomen. Het feit dat het gesprek enige tijd heeft geduurd, doet hier niet aan af. De politie handelde hiermee in strijd met het vereiste van correcte bejegening.

Overige klachtonderdelen: verzoeker verwijzen naar politie in woonplaats, onvoldoende serieus nemen

Instantie: Regiopolitie Groningen

Klacht:

Geweigerd aangifte terzake discriminatie door portier van horecagelegenheid op te nemen; verzoeker onvoldoende serieus genomen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Groningen

Klacht:

Verzoeker verwezen naar politie in zijn woonplaats voor doen van aangifte.

Oordeel:

Niet gegrond