2006/287

Rapport

Verzoeker werd 11 november 2003 in vreemdelingenbewaring gesteld in Amsterdam. Vlak voor zijn overplaatsing naar Zeist bracht zijn partner een tas met bagage naar het cellencomplex in Amsterdam, met de bedoeling dat die tas aan verzoeker zou worden afgegeven. Verzoeker werd in december 2003 uit Nederland verwijderd, zonder in het bezit te zijn gesteld van de tas.

Verzoeker klaagde erover dat door toedoen van de vreemdelingendienst van het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland te Amsterdam danwel het regionale politiekorps Utrecht zijn tas met bagage in het ongerede was geraakt. Tevens klaagde hij erover dat het politiekorps Utrecht zijn verzoek om schadevergoeding had afgewezen.

De No stelde vast dat uit de overgelegde stukken bleek dat de tas was kwijtgeraakt, ook al was niet meer na te gaan wanneer dit exact was gebeurd en aan welk politiekorps, Amsterdam-Amstelland of Utrecht, dit te wijten was. Nu de in beheer gegeven tas in het ongerede was geraakt, en beide betrokken politiekorpsen in gebreke bleven bij het leveren van uitsluitsel over hun aandeel in deze situatie, is in strijd gehandeld met het vereiste van administratieve nauwkeurigheid.

De onderzochte gedraging is niet behoorlijk.

Ten aanzien van de afwijzing door het politiekorps Utrecht van het verzoek om schade vergoeding

overwoog de No dat (de schadeverzekeraar van) dat politiekorps de aansprakelijkheid zodanig gebrekkig had betwist dat zij op grond daarvan niet in redelijkheid tot afwijzing van het verzoek had kunnen komen. De politie Utrecht baseerde de afwijzing van het verzoek namelijk op het feit dat verzoeker de verklaring had ondertekend dat alle door hem in bewaring gegeven goederen door hem waren terugontvangen. Hiermee ging de politie voorbij aan het kennelijke feit dat verzoeker die tas nooit in zijn bezit heeft gehad, en daardoor ook niet voor teruggave van die tas had kunnen tekenen.

De No overweegt voorts dat het op de weg van beide politiekorpsen (Amsterdam-Amstelland en Utrecht) had gelegen om in overleg met elkaar ene oplossing te zoeken nu het duidelijk was dat de tas in het ongerede was geraakt op een moment dat het onder de hoede viel van een van de twee korpsen. De No geeft de beheerders van de politiekorpsen Utrecht en Amsterdam-Amstelland in overweging om met elkaar in overleg te treden teneinde de door verzoeker geleden schade op een gepaste manier te vergoeden.

Instantie: Vreemdelingendienst van regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Verzoekers tas in ongerede geraakt nadat deze door verzoekers partner was afgeleverd bij de vreemdelingendienst Amsterdam-Amstelland en vervolgens vervoerd naar Zeist alwaar de tas niet werd aangetroffen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Utrecht

Klacht:

Verzoekers tas in ongerede geraakt nadat deze door verzoekers partner was afgeleverd bij de vreemdelingendienst Amsterdam-Amstelland en vervolgens vervoerd naar Zeist alwaar de tas niet werd aangetroffen.

Oordeel:

Gegrond