2006/229

Rapport

Op 3 november 2004 informeerde het Ministerie van Binnenlandse Zaken omwonenden en belanghebbenden over de voorgenomen plaatsing van een zendmast aan de Laan van Eik en Duinen te Den Haag door middel van een advertentie in het huis-aan-huisblad De Posthoorn. Verzoekers, omwonenden, hadden bezwaar tegen de plaatsing, hetgeen zij het ministerie lieten weten. Het ministerie zag geen reden het besluit tot plaatsing te heroverwegen. Verzoekers klaagden bij de Nationale ombudsman over de informatieverstrekking door het ministerie. Verder klaagden zij erover dat het ministerie bij de keuze van de locatie onvoldoende zorgvuldigheid had betracht.

De Nationale ombudsman was van oordeel dat de informatieverstrekking met de advertentie in De Posthoorn aan de daaraan te stellen eisen voldeed. Enerzijds omdat dit aansloot op de gemeentelijke bekendmakingen, anderzijds omdat de tekst van de advertentie voldoende globale informatie verstrekte én hierin werd vermeld waar nadere telefonisch en schriftelijke informatie kon worden ingewonnen, én verwees naar een website met informatie. Verder was de Nationale ombudsman van oordeel dat, gelet op de door het Ministerie verstrekte informatie, voor de veronderstelling dat onvoldoende zorgvuldigheid was betracht bij de keuze van de locatie, geen plaats was.

Instantie: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Klacht:

Handelwijze ten aanzien van te plaatsen C2000 zendmast: omwonenden geïnformeerd door middel van bericht in huis-aan-huis blad en daarbij niets gezegd over de noodzaak van de plaatsing, bij keuze locatie onvoldoende rekening gehouden met de inbreuk op de leefomgeving en het monumentale karakter van de Laan van Eik en Duinen.

Oordeel:

Niet gegrond