2005/052

Rapport

Verzoekster was voor een urgente medische behandeling in verband met een levensbedreigende ziekte naar Nederland gekomen. In februari 2003 werd een beschikking afgegeven waarin werd bepaald dat haar een tijdelijke verblijfsvergunning werd verleend wegens medische noodzaak. Verzoekster wendde zich in april 2003 tot de Belastingdienst met het verzoek haar een sofi-nummer uit te reiken. Op dat moment beschikte verzoekster nog niet over een geldig verblijfsdocument. Ook kwamen de persoons- en adresgegevens van verzoekster op dat moment nog niet voor in het bestand (Beheer van relaties) van de Belastingdienst. De Belastingdienst weigerde aan haar verzoek tegemoet te komen.

Verzoekster klaagde over de weigering van de Belastingdienst haar een sofi-nummer te verstrekken.

De Nationale ombudsman overwoog dat degene die om een het verstrekken van een sofi-nummer verzoekt, zich ter plaats dient te kunnen identificeren. De Nationale ombudsman stelde vast dat verzoekster zich, op het moment dat zij zich wendde tot de Belastingdienst zich nog niet kon identificeren omdat zij nog niet beschikte over een geldig verblijfsdocument.

De Nationale ombudsman oordeelde dat van schending van het redelijkheidsvereiste geen sprake was en dat de handelwijze van de Belastingdienst te billijken was.

De onderzochte gedraging werd behoorlijk geacht.

De Nationale ombudsman oordeelde voorts ten overvloede dat het in de rede had gelegen dat de Belastingdienst nadere informatie had ingewonnen over verzoeksters verblijfsstatus indien daarvoor aanwijzingen hadden bestaan. Deze aanwijzingen hadden gelegen kunnen zijn in de door verzoekster te tonen beschikking dat haar een verblijfsvergunning was verleend, of in een zogenoemde vrijgavecode bij haar naam- en adresgegevens in het bestand van de Belastingdienst. De Nationale ombudsman kon echter niet vaststellen dat verzoekster de beschikking inzake de verblijfsvergunning bij haar bezoek aan de Belastingdienst had getoond. Ook kwamen op dat moment nog geen gegevens over haar voor in het bestand van de Belastingdienst, laat staan dat daarin een vrijgavecode was opgenomen.

Instantie: Belastingdienst/Amsterdam

Klacht:

In april geweigerd SoFi-nummer uit te reiken, terwijl de IND al in februari een beschikking had afgegeven voor verlening verblijfsvergunning;.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Belastingdienst/Amsterdam

Klacht:

Zonder nadere toelichting niet te woord willen staan, zolang verzoekster geen geldig verblijfsdocument kon tonen.

Oordeel:

Geen oordeel