Koninklijke Marechaussee mocht man staandehouden en fouilleren op luchthaven

Brief

Een man was op de luchthaven om daar afscheid te nemen van familie. De man werd door een aantal medewerkers van de Koninklijke Marechaussee (KMar) op de luchthaven staande gehouden. Ook werd de man in het openbaar gefouilleerd en werd zijn tas onderzocht. De man vond dat niet terecht en diende over de controle een klacht in bij de KMar. Ook vond de man dat de medewerker hem onheus bejegende.

De man diende eerst een klacht in bij de KMar. De KMar vond de klacht van de man ongegrond. Omdat de man het niet eens was met de reactie van de KMar op de klacht, diende hij een klacht in bij de Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman concludeert dat de KMar de klacht van de man terecht ongegrond heeft verklaard. De luchthaven is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. En dat brengt met zich mee dat iedereen die zich in dat gebied bevindt op grond van de Wet Wapens en Munitie gefouilleerd mag worden. 
De man had de controle ook gefilmd en de filmopname met de ombudsman gedeeld. Naar het oordeel van de ombudsman hebben de medewerkers van de KMar zich tegenover de man correct gedragen. Er was geen sprake van onheuse bejegening