Meewerken aan deskundigenoordeel UWV niet verplicht maar wel belangrijk

Brief

Door ziekte lukt het een vrouw niet om weer aan het werk te gaan (re-integratie). Haar werkgever vraagt daarom advies aan het UWV. Die laat een deskundige de situatie beoordelen (deskundigenoordeel). De vrouw wil meewerken aan het onderzoek van het UWV, maar wil dan wel een gesprek met een verzekeringsarts. Deze laat weten het niet nodig te vinden om haar te spreken. De verzekeringsarts heeft genoeg aan de informatie van de bedrijfsarts over de situatie van de vrouw.

Een oordeel van de verzekeringsarts is bij een deskundigenoordeel niet altijd nodig. Bij een deskundigenoordeel over re-integratie inspanningen voert de arbeidsdeskundige de beoordeling uit. Zo nodig wordt de verzekeringsarts gevraagd de medische beperkingen te beoordelen. Het is vervolgens aan de verzekeringsarts om te bepalen welke informatie daarvoor nodig is.

De vrouw vindt dat zij niet had hoeven meewerken aan het deskundigenoordeel nu de verzekeringsarts haar niet wilde spreken. Volgens haar had het UWV haar moeten zeggen dat zij niet verplicht was om mee te werken. De Nationale ombudsman is het daar niet mee eens. Hij vindt dat een deskundigenoordeel in het belang is van werkgever én werknemer. Het is belangrijk dat werkgever én werknemer worden betrokken en hun kant van het verhaal kunnen vertellen. Het zou volgens de Nationale ombudsman niet gepast zijn als het UWV een werknemer zou afhouden van deelname aan het onderzoek rond het deskundigenoordeel.