Afwijzing verzoek kwijtschelding gemeente- en waterschapsbelasting door BSGR

Brief

Mevrouw heeft aan Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (hierna BSGR) kwijtschelding gevraagd voor gemeente- en waterschapsbelastingen 2022. Haar verzoek werd afgewezen omdat ze te veel vermogen had. Mevrouw had € 2345 op haar rekening staan. Van dit bedrag worden de woonlasten en ziektekosten afgetrokken. Ook wordt er rekening gehouden met het vrij te laten bedrag. Er bleef hierna een bedrag van € 724,97 over. Dit is vermogen. Van dit vermogen moest mevrouw de aanslag betalen.

Haar zoon diende een klacht in bij de ombudsman. Hij gaf aan dat zijn moeder rondkomt van een WIA-uitkering en tot nu toe elke keer kwijtschelding heeft gekregen. Door corona is zijn moeder zuinig gaan leven om niet voor verrassingen komen te staan. Daarom had ze meer spaargeld dan normaal.   

BSGR volgt de landelijk geldende regels voor kwijtschelding. De Nationale ombudsman beoordeelt of die regels goed zijn toegepast. Daarnaast kijkt de ombudsman of er bijzondere omstandigheden zijn waardoor mevrouw wel kwijtschelding had moeten krijgen.
De regels voor kwijtschelding zijn streng. Zuinig leven als gevolg van de coronapandemie valt niet onder de uitzonderingen. De ombudsman kan goed begrijpen dat het vervelend is voor deze mevrouw. Maar de BSGR heeft de regels wel goed toegepast.