Gemeentebelasting en afvalstoffenheffing moet worden betaald

Brief

Mevrouw kreeg in voorgaande jaren automatisch kwijtschelding voor de aanslagen gemeentebelasting en afvalstoffenheffing. In 2021 moest zij de aanslagen echter betalen van het NBK. Kwijtschelding werd geweigerd omdat zij genoeg geld op haar bankrekening had staan.   

Mevrouw gaf aan dat het geld op haar rekening kwam door de coronacrisis waardoor zij minder had kunnen uitgeven. Daarnaast was er geld dat zij had geleend van kennissen om boodschappen te doen. Met het geld op haar rekening wilde ze de schulden afbetalen. Mevrouw vond dat NBK hier rekening mee had moeten houden.

De regels voor kwijtschelding zijn streng. De situatie van mevrouw is geen reden om af te zien van het beleid dat geen kwijtschelding wordt verleend bij het bestaan van een saldo van € 2.788,81 op de bankrekening. Bovendien was geen duidelijkheid gegeven over de geleende gelden en waarom de boodschappen die daaruit zouden worden gedaan niet waren gedaan. Uit het bedrag op de bankrekening kunnen de aanslagen worden betaald. De ombudsman heeft de klacht daarom ongegrond verklaard.