Gemeente heeft terecht klacht niet inhoudelijk behandeld

Brief

Een stichting klaagt erover dat in de toelichting op het bestemmingsplan een belofte staat over het moment waarop een dijk wordt afgesloten. Volgens de stichting heeft de gemeente de klacht hierover ten onrechte niet in behandeling genomen. De stichting wil dat de klacht alsnog in behandeling wordt genomen. Daarom vraagt de stichting de Nationale ombudsman om een oordeel.

De ombudsman heeft de gemeente gevraagd om haar standpunt nader toe te lichten. Volgens de gemeente is de toezegging over het moment waarop de dijk wordt afgesloten onderwerp geweest van een bezwaar- en beroepsprocedure. Van de mogelijkheid om hoger beroep in te stellen tegen een uitspraak van de rechter heeft de stichting geen gebruikt gemaakt. De gemeente blijft bij haar standpunt dat de klacht terecht niet in behandeling is genomen..

De ombudsman vindt dat de gemeente de klacht terecht buiten behandeling heeft gelaten. Het instellen van hoger beroep is de enige en juiste weg om een uitspraak van de rechter aan te vechten.