Burgemeester mocht waarschuwingsbrief sturen wegens overlast

Brief

Een vrouw klaagt over de manier waarop de burgemeester haar een waarschuwingsbrief heeft gestuurd. De vrouw laat weten voorafgaand aan het versturen van de waarschuwingsbrief niet te zijn gehoord. De vrouw kan zich niet vinden in de reactie van de gemeente op haar klacht. Zij vraagt de Nationale ombudsman om een oordeel.

De ombudsman bestudeert de stukken en vraagt de gemeente om haar standpunt nader toe te lichten. De gemeente laat weten dat de vrouw voorafgaand aan het sturen van de waarschuwingsbrief niet is gehoord. Het stappenplan uit de beleidsregel Instrument woonoverlast Zoetermeer biedt de mogelijkheid om bij ernstige en herhaaldelijke overlast niet te horen voordat een waarschuwingsbrief wordt gestuurd. De vrouw heeft wel de gelegenheid gekregen om een zienswijze in te dienen naar aanleiding van de waarschuwingsbrief. Van die mogelijkheid heeft zij gebruik gemaakt.

De ombudsman kan de beslissing van de burgemeester om een waarschuwingsbrief te sturen volgen. Hiervoor is van belang dat de beleidsregel een grondslag biedt om bij ernstige en herhaaldelijke overlast een waarschuwingsbrief te sturen zonder de vrouw daaraan voorafgaand te horen.