UWV stuurde reactie mevrouw terecht, maar laat, naar de rechtbank

Brief

Nadat het UWV had besloten niet in hoger beroep te gaan, liet het mevrouw weten dat ze een nieuwe beslissing op bezwaar zou ontvangen. Hierover had de rechter eerder in beroep namelijk uitspraak gedaan.

Toen mevrouw deze nieuwe beslissing ontving, stuurde ze haar bezwaren hiertegen naar het UWV. Omdat ze geen bezwaar meer kon maken, stuurde het UWV deze reactie door naar de rechtbank. Hier was mevrouw het niet mee eens. Zij vond dat de hele bezwaarprocedure opnieuw moest worden gedaan. Ook had het UWV haar reactie niet zonder toestemming mogen doorsturen naar de rechtbank. Ze klaagt hierover bij het UWV.

Het UWV geeft vervolgens toe dat het mevrouw de volgende stap beter had moeten uitleggen. Nu miste de beroepsclause in het nieuwe besluit. Verder hoefde het geen toestemming te vragen om de reactie van mevrouw door te sturen aan de rechtbank. Het UWV is namelijk wettelijk verplicht dit te doen. Wel erkende het UWV dat het de reactie eerder had moeten doorsturen. Omdat mevrouw het hier niet mee eens was, nam zij contact op met de Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman onderzoekt de klacht. Hij vraagt het UWV om te reageren op de klachten van mevrouw over de manier waarop het UWV met haar en haar bezwaren is omgegaan. Op basis van het antwoord van het UWV vindt de ombudsman dat de klacht van mevrouw voor een deel terecht is. Het UWV hoefde namelijk niet de hele bezwaarprocedure opnieuw te doen, voordat het de nieuwe beslissing op bezwaar mocht nemen. Wel had het UWV beter moeten uitleggen waarom het bijvoorbeeld het idee van de rechter, om opnieuw een hoorzitting te houden, niet heeft overgenomen. Daarnaast had het UWV de beroepsclausule moeten opnemen in de nieuwe beslissing op bezwaar. Deze miste nu. Dit was niet nadelig voor mevrouw, omdat ze wel op het besluit gereageerd heeft. Verder heeft het UWV de reactie terecht doorgestuurd naar de rechtbank. Hiervoor hoefde het UWV geen toestemming te vragen, omdat het UWV verplicht is om dit te doen. Wel vindt de ombudsman dat het UWV er veel te lang over heeft gedaan om de reactie door te sturen. Dit past niet bij wat mevrouw van het UWV mocht verwachten.