UWV heeft terecht niet gewacht op reactie werkgever bij afgifte deskundigenoordeel

Brief

Een werkneemster vraagt een deskundigenoordeel aan bij UWV over haar inzet om te re-integreren. Het UWV probeert de werkgever daarover telefonisch te spreken. Dat lukt niet. Het UWV besluit toch het deskundigenoordeel af te geven. Daarna spreekt het UWV alsnog met de werkgever. Maar het UWV wijzigt niet het afgegeven deskundigenoordeel.

De werkgever klaagt dat het UWV geen contact met hem heeft gehad, voordat het deskundigenoordeel werd afgegeven. Ook vindt hij dat het UWV zijn informatie, over het actief tegenwerken van de re-integratie door de werkneemster, had moeten meenemen.

De Nationale ombudsman vindt dat het UWV met beide partijen contact moet hebben gehad voordat ze het deskundigenoordeel afgeeft. Maar het UWV beschikte in dit geval al over recente schriftelijke informatie van de werkgever over de inzet van de werkneemster om te re-integreren. Daarnaast hoefde het UWV de nieuwe informatie van de werkgever, over het actief tegenwerken door de werkneemster van haar re-integratie, niet te beoordelen. Daarover kan alleen een rechter oordelen. Daarom hoefde in dit dossier het UWV niet te wachten met het afgeven van een deskundigenoordeel totdat contact was geweest met de werkgever.