LBIO moet in standaardbrieven duidelijker uitleg geven over betalingsverzoeken

Brief

Een man dient een klacht in bij de Nationale ombudsman over een brief van het Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) over alimentatie. Het LBIO laat hem weten dat hij een betalingsachterstand heeft. Dit is terug te zien in het saldo-overzicht. Meneer is het daarmee niet eens. De volgende maand moet namelijk nog beginnen. Hij kan dus nog geen betalingsachterstand hebben.

Het LBIO kiest ervoor om een nieuwe maand in het saldo-overzicht op te nemen, omdat alimentatie vooruitbetaald moet worden. Als de vooruitbetaling voor een volgende maand binnen de betalingstermijn van zeven dagen valt, neemt het LBIO deze volgende maand mee in het saldo-overzicht. Het LBIO gaat ervan uit dat deze werkwijze bekend is bij degenen die alimentatie moeten betalen.

De Nationale ombudsman begrijpt dat het LBIO kiest voor standaardbrieven vanwege het grote aantal zaken dat de organisatie behandelt. Tegelijkertijd ziet de Nationale ombudsman dat de formulering van deze standaardbrieven soms verwarrend is. Het zou daarom beter zijn als in de begeleidende brief bij een saldo-overzicht wordt uitgelegd dat alimentatie vooruitbetaald moet worden. En dat het daardoor kan voorkomen dat alimentatiebedragen voor een volgende maand al genoemd worden. Wat meer uitleg over de werkwijze van het LBIO kan onduidelijkheden voorkomen. De Nationale ombudsman vraagt het LBIO daarom aandacht te besteden aan een zorgvuldige formulering van brieven met betalingsverzoeken.