Zorgen over Afghaanse tolken onverminderd groot

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Militairen op patrouille (bij nieuwsbericht voor veteranen over Afghaanse tolk

    Het staat niet ter discussie dat Nederland een bijzondere verantwoordelijk­heid voelt én heeft voor de tolken die hebben gewerkt voor onze krijgsmacht. Nationale ombudsman en Veteranenombudsman Reinier van Zutphen wil van demissionair minister van Defensie Kamp weten op welke wijze inhoud wordt gegeven aan deze verantwoordelijkheid.

    Wat betekent dit voor de tolken die op dit moment nog in Afghanistan of in buurlanden zijn? En wat betekent dit voor de tolken die al in Nederland zijn? Reinier van Zutphen: "Volgens het kabinet zijn er nog 22 tolken (en hun gezinnen) niet geëvacueerd. Niet met iedereen is nog contact. Daar wil ik meer over weten. Daarnaast  is de asielprocedure bij de IND en nu ook de opvang door het COA anders ingericht. Wat betekent dit concreet voor de opvang en de asielprocedure van deze tolken?"

    Onverminderd grote zorgen

    De Veteranenombudsman vroeg afgelopen juni toenmalig minister Bijleveld om een urgente oplossing voor de situatie van de Afghaanse tolken. Nederlandse veteranen meldden zich eerder dit jaar bij de ombudsman omdat zij in dit dossier vastlopen bij Defensie. De veteranen voelen zich nog altijd nauw betrokken bij hun voormalige tolken, ook voor hen die al eerder in Nederland opgevangen zijn.

    Op de vragen van de veteranen werd echter afwijzend gereageerd dan wel verwezen naar een ander ministerie. Ook de Veteranenombudsman ontving geen tijdige reactie.

    In de afgelopen maanden ondernam de ombudsman meerdere spoedinterventies bij Defensie en de IND. Deze interventies werden vervolgens direct opgepakt en afgehandeld. Maar de zorgen voor de tolken en hun families blijven onverminderd groot.

    Bijlagen

    Brief aan minister van Defensie over de situatie van Afghaanse tolken (pdf, 35.1 kB)