2022/055 Voor de politie was huidskleur geen reden voor controle

Rapport

Daniel* is van Molukse afkomst en heeft een getinte huidskleur. Op een nacht reed Daniel naar huis. Twee politieagenten hielden hem rond 01.00 uur staande. Daniel klaagt erover dat de politieagenten:

  • hem etnisch profileerden door hem zonder aanleiding staande te houden, te controleren en een alcoholblaastest te laten doen;
  • hem bij die controle onheus bejegenden door zonder uitleg en op een dreigende toon zijn rijbewijs te vragen.

Daniel diende een klacht in bij de politie. De politiechef achtte de klacht niet gegrond. Daniel had niet aannemelijk gemaakt dat er sprake was van etnisch profileren. Hij was volgens de agenten staande gehouden vanwege een 100% alcoholcontrole en er waren ook andere bestuurders gecontroleerd. Daniel is niet tevreden met deze reactie en twijfelt aan het verhaal van de agenten. Vooral vraagt hij zich af of er (schriftelijke) informatie is die het verhaal van de agenten ondersteunt. Hij dient een klacht in bij de Nationale ombudsman. Omdat de politie bij navraag door de ombudsman aangaf dat deze informatie er niet is, besluit de ombudsman de klacht te onderzoeken.

De ombudsman acht de klacht over het etnisch profileren niet gegrond. De agenten maakten hun keuze om Daniel staande te houden voldoende duidelijk en daarmee kan ervan worden uitgegaan dat huidskleur en etniciteit geen rol speelden. Op basis van de bevoegdheid vanuit de Wegenverkeerswet om auto’s en hun bestuurders te controleren, hadden de agenten besloten om een 100% alcoholcontrole te doen. Waarbij zij iedereen die zij zouden tegenkomen, staande zouden houden en controleren. Dit was mogelijk omdat zij die controle 's nachts deden. Op een tijdstip waarop er doorgaans weinig verkeer is. Daarom heeft etniciteit volgens hen geen rol gepeeld bij de keuze om Daniel te controleren.  Voor de ombudsman speelt ook mee dat de betrokken agenten niet konden zien wie er in de auto zat die zij voorbijreden en volgden. Zij konden dus ook niet de huidskleur van de bestuurder zien. Verzoeker verklaarde namelijk zelf ook dat hij niet zag wie er in de auto zat die hem voorbij reed en volgde.

* Niet de echte naam

Instantie:

Klacht:

Daniel klaagt dat de politie hem etnisch profileerde, toen zij hem staande hielden. 

Oordeel:

Niet gegrond