2017/082 Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geeft geen juiste terugkoppeling over wijze van uitvoering toezicht

Rapport

De vader van verzoekster is na een spoedopname in een ziekenhuis onverwacht overleden. Zowel het ziekenhuis als verzoekster en haar familie hebben deze calamiteit bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld.

De IGZ heeft het ziekenhuis verzocht onderzoek te doen naar de calamiteit en aan de IGZ te rapporteren. Verzoekster was niet tevreden over de wijze waarop de IGZ de melding had afgehandeld en klaagde erover hoe de IGZ haar had geïnformeerd over haar acties.

De Nationale ombudsman vindt dat het in het algemeen ontbrak het aan een adequate terugkoppeling aan verzoekster. Verzoekster is onvoldoende meegenomen in de wijze waarop het toezicht van de IGZ op het ziekenhuis is uitgevoerd en hoe de kwaliteit van het ziekenhuis is verbeterd. Dit is naar aanleiding van de klacht ook erkend door de IGZ. In de periode vanaf het eerste contact tussen verzoekster en de IGZ , is de kijk van de IGZ op het informeren en betrekken van een burger die een melding heeft gedaan, veranderd. Inmiddels ziet de IGZ het als haar taak om de informatie van een burger aan de IGZ binnen redelijke termijn onder de aandacht te brengen van de zorgaanbieder, zodat deze informatie kan worden betrokken bij het calamiteiten onderzoek, en erop toe te zien dat het ziekenhuis voldoende aandacht schenkt aan deze informatie. Deze check is van groot belang. Mocht er onvoldoende aandacht voor de informatie zijn geweest, dan moet de IGZ daar ook gevolgen aan verbinden.Ook vindt de ombudsman het de taak van de IGZ om aan verzoekster een terugkoppeling te geven op specifieke aspecten uit haar melding, die bij het algemeen toezicht worden betrokken. Daarmee kan de IGZ laten zien wat er met de inbreng van verzoekster is gedaan.

De ombudsman verwijst is dit rapport naar andere rapporten over de IGZ en over de Rijksinspecties.

Er is getoetst aan het vereiste van goede informatieverstrekking; klacht gegrond.

Trefwoorden: goede informatieverstrekking, goede motivering, handhavend optreden, luisteren naar de burger