2015/001 Rijkswaterstaat weigert onderzoek naar schadevergoeding door gevallen verkeerslicht

Rapport

Verzoekers' auto loopt bij het passeren van de Suurhoffbrug op de N15 schade op als een onderdeel van de behuizing van het verkeerslicht boven de rijbaan naar beneden valt en de voorkant van zijn auto raakt. Rijkswaterstaat weerspreekt dit niet, maar stelt dat het aan zijn verplichtingen als wegbeheerder heeft voldaan. En dat het aan verzoeker is om aannemelijk te maken dat Rijkswaterstaat aansprakelijk is voor zijn schade. Voor verzoeker is het echter vrijwel niet doenlijk om de daarvoor benodigde onderbouwing te geven. Daarvoor is bijvoorbeeld van belang dat inzicht bestaat in de mate van onderhoud, de frequentie waarin en de data waarop dat gebeurt. Of het onderhoud aan de verkeerslichten voldeed aan de daaraan te stellen eisen is niet duidelijk nu Rijkswaterstaat op dit punt volstaat met de mededeling dat er regelmatig onderhoud is gedaan en niet is gebleken van onregelmatigheden. Ook is door Rijkswaterstaat geen onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken van het losraken van het glas.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat het standpunt van Rijkswaterstaat en de motivering daarvan verzoeker in een vrijwel onmogelijke bewijspositie heeft gebracht. Hij heeft voldoende aannemelijk weten te maken dat zijn schade is veroorzaakt door het uit het verkeerslicht gevallen glas. Over de gegevens die kunnen verklaren hoe dat glas los heeft kunnen raken kan verzoeker echter niet beschikken, maar Rijkswaterstaat wel.

De ombudsman is van mening dat uit een oogpunt van redelijkheid en billijkheid dan ook van Rijkswaterstaat mag worden verlangd dat het zich actief had opgesteld door een onderzoek te doen naar alle voor de kwestie belangrijke feiten en omstandigheden om dan vervolgens, op basis van de verkregen informatie, een afweging te maken met betrekking tot verzoekers claim. Dat is ten onrechte niet gebeurd en daarmee is niet gehandeld in overeenstemming met het vereiste van redelijkheid.

De klacht is gegrond en de minister wordt in overweging gegeven een nader onderzoek te doen naar de toedracht van het voorval en vervolgens een nieuwe beslissing over verzoekers claim te nemen.

Instantie: minister van Infrastructuur en Milieu te Den Haag (Rijkswaterstaat te Utrecht)

Klacht:

geen aansprakelijkheid aanvaard voor de schade die is veroorzaakt doordat een onderdeel van een verkeerslicht boven een door Rijkswater

Oordeel:

Gegrond