Verloren lading op de weg

Op deze pagina

  Column
  auto met pilonnen op de weg

  Het is zondag en Rover* rijdt in alle vroegte op de A12 naar Utrecht. Hij fluit net lekker mee met de radio als het mis gaat. Midden op de weg ligt een grote oranje verkeerspion. Ontwijken kan niet meer. Rover rijdt met flinke vaart over de pion. Gelukkig blijft hij ongedeerd. Maar zijn auto komt er minder genadig vanaf. Die heeft flinke schade. 

  Rover claimt de schade bij wegbeheerder Rijkswaterstaat (RWS). Maar daar vangt hij bot. De pion is volgens hen niet blijven liggen na wegwerkzaamheden. Want dan is RWS mogelijk aansprakelijk. Ze zeggen hem dat het helaas onvermijdelijk is dat er dingen op de snelweg terecht komen die daar niet horen. Vaak gaat het om verloren lading. RWS controleert de wegen dan ook regelmatig. Tussen die controles kunnen voorwerpen op de weg komen. Daar kunnen zij niets aan doen en zijn niet aansprakelijk voor schade. Die is voor rekening van de onbekende chauffeur die de lading verliest.

  Maar hoe speur je die op? Rover weet het wel. Langs de Nederlandse (snel)wegen wemelt het van de camera's. Die had RWS toch kunnen gebruiken om na te gaan hoe de pion op de weg gekomen is? Hij vindt dat RWS de situatie beter had moeten onderzoeken. Misschien is de pion toch na wegwerkzaamheden blijven liggen. Hij klaagt hierover bij mij.

  Een van mijn medewerkers duikt in de zaak. Hij gaat na dat er geen wegwerkzaamheden waren de dag voordat Rover over de pion reed. Het weekend ervoor wel. Na zulke werkzaamheden moet RWS altijd nagaan of alles opgeruimd is. Dat hebben ze gedaan en niets gevonden. Ook hebben ze geen meldingen gehad over voorwerpen. Op zo'n drukke weg kan de pion niet een week onopgemerkt gebleven zijn. Kortom, het is onwaarschijnlijk dat hij is blijven liggen na de werkzaamheden, zo concludeert mijn medewerker. RWS is niet aansprakelijk.

  Wie dan wel? In eerste instantie Rover zelf. Tenzij hij kan aantonen dat een ander aansprakelijk is. Verzekeraars adviseren dan ook om foto's te nemen van de situatie. Dat is niet altijd zinvol. Zoals in het geval van Rover. Je neemt immers niet even rustig wat kiekjes op één van de drukste Nederlandse wegen. Logisch dat hij dan ook dacht aan de camera's langs de weg. Die geven de indruk alles vast te leggen. Maar dat is niet het geval.

  De camera's van Rijkswaterstaat en de politie registreren alleen kentekens en verkeersstromen. Met die beelden is het niet of nauwelijks mogelijk een individuele auto te identificeren. Kijkt u zelf maar eens op de website van de ANWB. Daar kunt u de Rijkswaterstaat-beelden van de verkeersstromen zien. Erg vervelend, maar Rover zal zijn autoschade in dit geval zelf moeten betalen.  

  * Gefingeerde naam