2014/146 Gemeente Rijswijk schrijft man uit de Gemeentelijke Basisadministratie Personen zonder voldoende onderzoek te doen

Rapport

Fred* verhuist in januari 2012 binnen de gemeente Rijswijk. Hij doet digitaal aangifte van zijn verhuizing, maar daarbij gaat er iets verkeerd: Fred wordt niet op zijn nieuwe adres ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie Personen (GBA). Daar komt hij achteraf pas achter. Ook komt hij er achteraf achter dat de gemeente hem uit de GBA heeft uitgeschreven.

De Nationale ombudsman vindt dat de gemeente voorafgaand aan die uitschrijving onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar het nieuwe adres van Fred. Zij heeft daarbij in strijd gehandeld met het vereiste van goede voorbereiding. De gemeente heeft maar één informatiebron geraadpleegd: Freds moeder. Bij het raadplegen van die bron is ze bovendien onvoldoende zorgvuldig te werk gegaan. Zo heeft de gemeente wel telefonisch contact met Freds moeder gehad maar Freds moeder daarbij niet gevraagd naar het telefoonnummer of het nieuwe adres van Fred.

Instantie: Gemeente Rijswijk

Klacht:

onvoldoende onderzoek gedaan voordat ze verzoeker medio 2012 uit de (toenmalige) GBA hebben uitgeschreven

Oordeel:

Gegrond