2012/017: Bij bezoek van ouders aan minderjarigen in politiecellen moet onbeperkt fysiek contact mogelijk zijn

Rapport

De 15-jarige zoon van verzoekers werd vanwege de verdenking van een ernstig strafbaar feit in verzekering gesteld op het politiebureau in Ede. Verzoekers gingen elke dag bij hem op bezoek. Dit bezoek kon slechts plaatsvinden in een ruimte waarin zij volledig van elkaar waren gescheiden door een glazen wand. Verzoekers en hun zoon hadden hier grote moeite mee. Ze konden niet eens een arm om de schouder van hun zoon heen slaan om hem te steunen. Verzoekers waren van mening dat deze situatie niet in overeenstemming met Kinder- en mensenrechten kon zijn. De klacht van verzoekers was door de korpsbeheerder ongegrond verklaard.

Naast de klacht van verzoekers ontvingen de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman signalen dat ook in het Arrestantencomplex van de Politie Utrecht bezoek van ouders aan hun minderjarige kinderen volledig achter glas plaatsvond. De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman stelden een gezamenlijk onderzoek in en hebben de verantwoordelijk korpsbeheerders om een reactie verzocht. Ook is de situatie ter plaatse door onderzoekers van de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman bekeken. Verder is er een enquête uitgezet onder negen andere politiekorpsen, om te inventariseren op welke wijze het bezoek van ouders aan minderjarigen in politiecellen op andere plekken plaatsvindt.

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman concluderen op grond van geldende verdragen en (inter)nationale regelgeving dat onbeperkt fysiek contact mogelijk moet zijn bij bezoek van ouders aan minderjarige kinderen in politiecellen. De politie moet onbeperkt fysiek contact als uitgangspunt nemen bij bezoek. De situaties zoals deze nu zijn in het politiebureau in Ede en in het arrestantencomplex van de politie Utrecht in Houten voldoen hier niet aan. De klacht over de politie Gelderland-Midden is dan ook gegrond. De situatie in Houten is op dat punt evenmin behoorlijk.

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman hebben aanbevelingen geformuleerd om onbeperkt fysiek contact tot uitgangspunt te maken, minderjarige ingeslotenen hierover duidelijk te informeren en hen op de hoogte te stellen dat onbeperkt fysiek contact met hun ouders met zich mee kan brengen dat ze naderhand aan veiligheidscontroles kunnen worden onderworpen.

Instantie: Regiopolitie Gelderland-Midden

Klacht:

omstandigheden waaronder verzoekers zoon op het bureau werd vastgehouden

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Beheerder regiopolitie Utrecht

Klacht:

bezoek van ouders aan minderjarige ingesloten kinderen in het Arrestantencomplex Politie Utrecht (APU) te Houten slechts mogelijk in een ruimte waarin ouder en kinder van elkaar zijn gescheiden door middel van een glazen wand

Oordeel:

Gegrond