2009/239

Rapport

Verzoekster ontving van een gemeente een bijstandsuitkering. Naar aanleiding van anonieme telefonische meldingen stelde de gemeente onderzoek in naar samenwoning. Dit leidde tot de aanhouding en verhoor van verzoekster en bezoek aan haar woning.

Verzoekster klaagde erover dat sociale rechercheurs van de gemeente zonder haar toestemming haar woning hadden bezocht en spullen hadden meegenomen.

Niet was gebleken dat verzoekster expliciet toestemming had gegeven dat de rechercheurs haar woning weer mochten binnentreden. Het stilzwijgen door verzoekster of het ophalen van haar schouders was daarvoor niet voldoende

Ook was niet gebleken dat een van de rechercheurs een kennisgeving van inbeslagneming had opgemaakt en dat hij verzoekster een bewijs van ontvangst had afgegeven. Daardoor was er onduidelijkheid ontstaan of de rechercheurs meer hebben meegenomen dan de kalender.

De onderzochte gedraging was niet behoorlijk.

Het behoorlijkheids¬vereiste dat grondrechten moeten worden gerespecteerd, in dit geval het huisrecht.

Verzoekster klaagde er ook over dat de sociale rechercheurs haar niet de cautie hadden gegeven.

Pas als een bepaalde persoon als verdachte wordt ondervraagd, is de cautieplicht van toepassing. In het geval van verzoekers was daarvan eerst sprake tijdens de verhoren door de rechercheurs op het politiebureau, althans gesteld noch gebleken is dat aan verzoekers bij een eerdere gelegenheid vragen zijn gesteld aan verzoekers betreffende hun betrokkenheid bij de strafbare feiten. Bij het betreden van de woning en/of bij de aanhouding van verzoekers hoefden de rechercheurs dus geen cautie te geven. De onderzochte gedraging was behoorlijk.

De Nationale ombudsman merkte hierbij op dat het aanbeveling verdiende een verdachte de cautie te geven op het moment dat hij werd aangehouden, om uit te sluiten dat hem vragen over zijn betrokkenheid werden gesteld zonder dat daaraan voorafgaand de cautie was gegeven.

Het vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat grondrechten worden gerespecteerd. In dit geval het recht op een eerlijk proces, waaronder het zwijgrecht.

Verder klaagde verzoekster over de gang van zaken tijdens de aanhouding en het verhoor.

Instantie: Gemeente Maastricht

Klacht:

Sociaal rechercheurs zonder verzoeksters toestemming haar woning bezocht; spullen meegenomen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Maastricht

Klacht:

Geen cautie gegeven.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Gemeente Maastricht

Klacht:

Gezegd dat ze van de politie waren en niet van de sociale recherche; verzoekster meteen de keuken ingeduwd; niet gelegitimeerd; niet gezegd waarom verzoekers waren aangehouden; verzoeksters 11-jarige zoontje ondervraagd; slaapkamerdeur opengehouden; indiscrete vragen gesteld; gezegd dat verzoekster moest meewerken, anders kreeg zij haar kind niet meer te zien; 'denk je dat je bij Van der Valk bent' gezegd, nadat verzoekster om water had gevraagd; verhoor afgenomen, ondanks overgeven van verzoekster wegens duizeligheid; verklaringen slechts ten dele voorgelezen.

Oordeel:

Geen oordeel