2009/165

Rapport

Verzoeker klaagt erover dat de vreemdelingenpolitie zijn mobiele telefoon in beslag heeft genomen, gegevens hieruit heeft uitgelezen en doorgegeven aan de IND tijdens zijn verblijf in het Vertrekcen-trum Ter Apel, waar hij als afgewezen asielzoeker verbleef.

Uitlezen en doorgeven van gegevens uit een mobiele telefoon betreffen recht op eerbieding van persoonlijke levenssfeer. Slechts met wettelijke grondslag kan inbreuk worden gemaakt op dit recht. Vreemdelingenwet 2000 biedt alleen wettelijk grondslag voor doorzoeken van zaken, waaronder mobiele telefoon, van opgehouden persoon (artikel 50, lid 2). Verzoeker was geen opgehouden persoon en verder niet gebleken dat verzoeker ondubbelzinnig toestemming had gegeven voor het uitlezen en doorgegeven van de gegevens uit zijn mobiele telefoon.

Gehandeld in strijd met vereiste dat recht op eerbieding van de persoonlijke levenssfeer dient te worden gerespecteerd. Onderzochte gedraging niet behoorlijk.

Het door vreemdelingenpolitie (gedurende 4 weken) ingenomen houden voor onderzoek van mobiele telefoon eveneens in strijd met dit vereiste en niet behoorlijk. Klacht gegrond.

Instantie: Vreemdelingendienst van regiopolitie Groningen

Klacht:

Mobiele telefoon op 19 oktober 2006 in beslag genomen, gegevens uit telefoon uitgelezen en gegevens verstrekt aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst tijdens verzoekers verblijf in het Terugkeercentrum; mobiele telefoon pas op 16 november 2006 teruggegeven.

Oordeel:

Gegrond