2009/091

Rapport

Dossiernummer: 2007.12845

Samenvatting

Verzoeker klaagt erover dat vier politiefunctionarissen van het politiekorps Amsterdam-Amstelland

op 17 september 2006 in Amstelveen zich zodanig met hun bromfietsen hadden opgesteld op het fietspad dat er voor hem geen ruimte was om op zijn fiets te passeren. Ook klaagt verzoeker erover dat zij hem tijdens het uitschrijven van de administratieve boete wegens het niet rijden op het verplichte fietspad op zijn vraag of agenten het fietspad mogen blokkeren, lieten weten dat politieambtenaren alles mogen. Tenslotte klaagt hij erover dat zij hem na het uitschrijven van de boete hebben weggestuurd met de woorden: "Sodemietert u nu maar op". De Nationale ombudsman oordeelde dat strikt genomen er geen sprake was van een blokkade van het fietspad. Er was nog wel ruimte over voor verzoeker om te passeren. Dat verzoeker dit anders had ingeschat vanuit de verte bij schemering is begrijpelijk. Ook is het niet vreemd dat verzoeker de politiefunctionarissen aanvankelijk niet als zodanig had herkend en dacht met "brommernozems" te maken te hebben, waardoor hij er voor koos op de rijbaan te blijven rijden in plaats van op het fietspad. Met de klachtencommissie politieklachten Amsterdam-Amstelland is de Nationale ombudsman van mening dat het optreden van de agenten het van weinig invoelend vermogen getuigde door op geen enkele manier zich rekenschap te geven van de mogelijke invloed van hun eigen opstelling op het fietspad op het gedrag van verzoeker. Door de betrokken belangen onvoldoende tegen elkaar af te wegen heeft de politie in strijd gehandeld met het redelijkheidsvereiste.

Ten aanzien van de overige klachten over de opstelling en het woordgebruik van de politie was de Nationale ombudsman van mening dat de korpsbeheerder ten onrechte de klacht ongegrond had verklaard. De Nationale ombudsman heeft geen feiten of omstandigheden gezien die de lezing van de politie aannemelijker maakte dan de lezing van verzoeker. Daarom onthoudt hij zich op het punt van de bejegening en de uitlatingen van het geven van een oordeel.

ZOEKWOORDEN

administratieve boete

bejegening

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Zodanig op fietspad opgesteld zodat er voor verzoeker geen ruimte meer was om hen te passeren.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Onheus bejegend door mede te delen dat politieambtenaren alles mogen; na uitschrijven kennisgeving weggestuurd en daarbij bepaalde bewoordingen gebruikt.

Oordeel:

Geen oordeel