2009/068

Rapport

Verzoekster ontving van de gemeente een bijstandsuitkering. Sociaal rechercheurs bezochten verzoekster en haar vriend in verzoeksters woning. Verzoekster en haar vriend werden ervan verdacht een gezamenlijke huishouding te voeren en te handelen in goederen. Naast een proces-verbaal stelde één van de betrokken sociaal rechercheurs een rapport op ten behoeve van de woningbouw­vereniging in verband met het gebruik van de woning van verzoeksters vriend als opslagruimte van goederen en niet als woning.

Verzoekster klaagde erover dat (de sociale recherche van) de in en om haar woning gemaakte foto's tezamen met een rapport heeft gestuurd naar de woning­bouwvereniging.

Het binnentreden en het vergaren van gegevens waaronder het nemen van foto's en het verhoren van verzoekster geschiedde in het kader van opsporing van strafbare feiten en ter bepaling van het recht op bijstand van verzoekster. Het verstrekken van deze gegevens aan de woning­bouwvereniging valt buiten dat kader, want dat betrof een huurgeschil van de woning­bouwvereniging met de vriend van verzoekster.

Hiermee hadden de rechercheurs misbruik gemaakt van hun bevoegdheid.

Instantie: Gemeente Delft

Klacht:

In woning gemaakte foto's tezamen met een rapport gestuurd naar woningbouwvereniging Vestia.

Oordeel:

Gegrond