2020/013 Onderzoek naar klachtbehandeling door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)

Onderzoek

Het LBIO heeft als belangrijkste taak ervoor te zorgen dat de door de rechter vastgestelde kinder- of partneralimentatie bij de alimentatiegerechtigde terechtkomt wanneer dat niet vanzelf gaat. Het LBIO speelt daarmee een rol in de nakoming van afspraken tussen ex-partners. 

Zoals elke organisatie ontvangt ook het LBIO klachten. Bij de behandeling van deze klachten staat het LBIO voor een grote uitdaging. Het LBIO is namelijk werkzaam in het spanningsveld tussen ex-partners van wie de onderlinge verhoudingen vaak ernstig verstoord zijn. Hierdoor moet het LBIO voorkomen dat het de andere partij onbedoeld in de kaart speelt of de schijn van partijdigheid wekt. Deze uitdagende omstandigheden onderstrepen het belang van professionele klachtbehandeling.  

Uit de klachten die de Nationale ombudsman over het LBIO ontvangt, komt naar voren dat de klachtbehandeling door het LBIO beter kan. Daarom heeft de Nationale ombudsman een onderzoek uit eigen beweging ingesteld. 
In dit onderzoek heeft de Nationale ombudsman de klachtbehandeling van het LBIO over de periode 2015 tot en met 2019 getoetst aan zijn visie op professionele klachtbehandeling. 

In dit rapport doet de Nationale ombudsman zes aanbevelingen waarmee het LBIO de klachtbehandeling op een aantal punten verder kan verbeteren. Deze aanbevelingen hebben betrekking op het proces van klachtbehandeling, de toegankelijkheid van de klachtenprocedure, de registratie van klachten, de wijze waarop het LBIO reageert op klachten en op het leren van klachten door het LBIO.