KPCN had proces-verbaal moeten opmaken na verkeersongeval met huurauto

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Embleem van een politie uniform in Caribisch Nederland

  De ombudsman doet de aanbeveling om een werkinstructie over verkeersongevallen op te stellen.

  Op Bonaire is een bestuurder van een huurauto gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. De eigenaar van het verhuurbedrijf kwam naar de politie met de vraag om proces-verbaal. Hij wilde o.a. weten wie er achter het stuur zat en of de persoon onder invloed was. Dit bewijs had hij nodig voor zijn verzekering.

  Ontbreken proces-verbaal

  De eigenaar werd een aantal keren doorverwezen. En er bleek uiteindelijk geen proces-verbaal te zijn opgemaakt. Deze had de eigenaar ook nodig voor de rechtszaak tegen de man in Nederland die zijn auto had gehuurd.

  Klachten

  De eigenaar heeft een klacht ingediend bij de Nationale ombudsman. Het gaat er om dat hij geen proces-verbaal kreeg. Ook heeft hij erover geklaagd dat het KPCN geen test had gedaan om te zien of de man onder invloed was. En ook over de manier waarop het KPCN met hem was omgegaan is hij het niet eens.

  Adviezen en aanbeveling

  De Nationale ombudsman concludeert dat het KPCN de eigenaar niet serieus heeft genomen. Het KPCN heeft niet goed naar hem geluisterd. De ombudsman vindt dat het KPCN een proces-verbaal had moeten opmaken. Door dit niet te doen en doordat het KPCN ook geen alcoholtest had gedaan, had de eigenaar volgens de ombudsman minder bewijs bij de rechter.

  De ombudsman doet de aanbeveling om een werkinstructie over verkeersongevallen op te stellen.

  Bijlagen

  20210183 KPCN had proces-verbaal moeten opmaken na verkeersongeval met huurauto.pdf (pdf, 138.81 kB)