Nationale ombudsman start onderzoek knelpunten (oud-) studenten uit Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  studenten uit Caribisch Nederland zitten aan tafel

  De Nationale ombudsman start een onderzoek naar aanleiding van signalen van en over studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk die tegen verschillende problemen aanlopen tijdens of na hun studie in Nederland.

  Reinier van Zutphen: "De indruk bestaat dat het Nederlandse (overheids-) instanties onvoldoende lukt om deze studenten goed te informeren over wat er komt kijken bij studeren in Nederland. Studenten en oud-studenten komen naar eigen zeggen regelmatig in (financiële) problemen vanwege moeizame communicatie met Nederlandse (overheids)instellingen."

  Centrale vraag van het onderzoek is wat studenten uit Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten in redelijkheid van de Nederlandse overheid mogen verwachten. Het onderzoek zal leiden tot aanbevelingen om de voorbereiding, het verblijf en de nazorg van de studenten - voor wat betreft het studeren in Nederland – te verbeteren.

  Publicatie december 2020

  Voor het onderzoek organiseert de ombudsman focusgroepen met de (oud-) studenten en gaat hij in gesprek met belangenorganisaties, hulpverleners en verschillende (overheids)instanties. Ook streeft de ombudsman er naar om tijdens dit onderzoek nauw samen te werken met de ombudsmannen van Curaçao en Sint Maarten. Het onderzoek wordt naar verwachting begin december 2020 afgerond.