Ombudsmannen Koninkrijk voor het eerst gezamenlijk in gesprek met Koning der Nederlanden

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Koning Willem-Alexander met Ombudsmannen Koninkrijk

  Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander sprak op woensdagmiddag 30 oktober met de ombudsmannen van het Koninkrijk der Nederlanden. Het was de eerste keer dat de ombudsmannen gezamenlijk in gesprek gingen met de Koning. Het gesprek was onderdeel van het bezoek dat Koning Willem-Alexander bracht aan de Nationale ombudsman.

  Nationale ombudsman Reinier van Zutphen, ombudsman van Curaçao Keursly Concincion en ombudsman van Sint Maarten Gwendolien Mossel vertelden de Koning welke ontwikkelingen zij in hun land zien. Zij gingen daarbij in op de relatie tussen burger en overheid en de uitdagingen die zij zien. Ook lichtten zij de rol van hun instituut toe en de manier waarop zij de inwoners van het Koninkrijk helpen bij problemen met de overheid. Namens Aruba was Sahaira Kelly bij het gesprek met de Koning aanwezig. Zij bereidt de instelling van een Arubaanse ombudsman voor.

  Achtergrond

  De ombudsmannen van het Koninkrijk der Nederlanden komen jaarlijks bij elkaar. Ze spreken dan over de ontwikkelingen binnen het Koninkrijk en wisselen kennis en ervaring uit. Hun laatste bijeenkomst was in januari 2019.

  Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen: Nederland (inclusief de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba in Caribisch Nederland), Curaçao, Sint Maarten en Aruba.

  Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is ook ombudsman van Caribisch Nederland. Keursly Concincion is ombudsman van Curaçao en Gwendolien Mossel is ombudsman van Sint Maarten. In Aruba zijn vergevorderde plannen voor het instellen van een ombudsman.

  Over de Nationale ombudsman

  De Nationale ombudsman helpt mensen op weg bij problemen met de overheid. Door de weg te wijzen naar het juiste loket, advies te geven, en door effectief onderzoek te doen. Daarnaast daagt de ombudsman overheidsinstanties uit om anders te kijken naar hun werk en dienstverlening. Zodat de belangen van de burger altijd gerespecteerd worden en onderdeel zijn in alles wat de overheid doet.

  Reinier van Zutphen is de Nationale ombudsman. De ombudsman, samen met de organisatie van zo'n 180 medewerkers, is onafhankelijk en onpartijdig. Hij is benoemd door de Tweede Kamer.

  Foto: Kick Smeets / Rijksoverheid 2019