Ombudsman acht klachten vastgoedhandelaar Paarlberg deels gegrond

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  dossiers

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft onderzoek gedaan naar drie klachten uit 2009 van vastgoedhandelaar Paarlberg over de persvoorlichting van het Openbaar Ministerie (OM) over de strafzaak die tegen hem loopt. Op twee punten is de klacht gegrond, op één onderdeel ongegrond.

  De drie klachten van Paarlberg gaan over de manier waarop het OM zich in 2009 in de media heeft uitgelaten over zijn zaak. Hij klaagde erover dat in een persbericht van 15 juli 2009 staat dat het Openbaar Ministerie het neerleggen van de verdediging ziet als een zwaktebod waardoor onnodig vertraging in het onderzoek is geforceerd. De Nationale ombudsman is van oordeel dat het opnemen van die zin niet professioneel is omdat de bewoordingen niet zakelijk waren en het opnemen van de zin niet noodzakelijk was.

  Daarnaast klaagde Paarlberg dat hij en/of zijn advocaat niet gelijktijdig met de media een afschrift van een persbericht kregen. De Nationale ombudsman is van oordeel dat de raadsman in ieder geval tegelijk met de media moet kunnen beschikken over de tekst van een persbericht. In dit geval was daar geen sprake van en dus is de klacht gegrond.

  Tot slot beoordeelde de Nationale ombudsman de uitlatingen van een persvoorlichter van het landelijk parket over de strafzaak in een radio-interview met RTV Noord-Holland. De Nationale ombudsman vindt deze klacht ongegrond. De persvoorlichter gaf een zakelijke samenvatting van hetgeen op de zitting was gezegd.