Start onderzoek juistheid taxatie auto's door domeinen

Op deze pagina

  Nieuwsbericht

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, gaat onderzoeken of Domeinen Roerende Zaken de waarde van in beslag genomen auto's juist taxeert. De aanleiding hiervoor is onder meer een net afgerond onderzoek naar een klacht over de hoogte van een taxatiewaarde van een auto.

  Domeinen Roerende Zaken, een dienst van het Ministerie van Financiën, bewaart onder meer voor het Openbaar Ministerie auto's die in beslag zijn genomen. Wanneer de politie een auto bij Domeinen aanlevert, vindt een schatting van de waarde, of taxatie, plaats. Volgens de regels kan Domeinen auto's waarvan de waarde lager is dan € 450 vernietigen.

  Uitgebreid onderzoek

  De Nationale ombudsman vindt dat er geen twijfel mag zijn over de juistheid van de taxaties van Domeinen. En Domeinen moet ook bij het gebruik van door deskundigen opgestelde taxaties zorgvuldig te werk gaan. Uit klachten die de ombudsman de afgelopen jaren heeft gekregen, komt naar voren dat mensen twijfel hebben en dat zij niet tevreden zijn over de informatie over de taxatiewaarde. Brenninkmeijer wil met zijn onderzoek duidelijkheid krijgen over de juistheid van de taxaties. De resultaten worden begin volgend jaar verwacht.

  Groot verschil in taxaties

  In de zaak waarin de ombudsman vandaag zijn rapport uitbrengt, speelt de taxatiewaarde van een Ford Bronco II met bouwjaar 1985. Domeinen heeft de waarde getaxeerd op € 681. Op verzoek van de ombudsman liet de ANWB weten een dergelijke auto een richtprijs van € 6.500 te hanteren. De taxatiewaarde leek de ANWB buitensporig laag.

  Een andere zaak betreft de taxatie van een Daihatsu Taft 4x4 met bouwjaar 1984. Domeinen taxeerde op € 500,- terwijl de taxateur van de eigenaar op € 19.635 kwam en een taxateur in opdracht van Domeinen later tot een waarde van € 5.000. Een klacht hierover neemt de Nationale ombudsman ook in onderzoek.