Reactie VROM op aanbevelingen huurcommissies

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    In juni jl. heeft de Nationale ombudsman in een kritisch rapport de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en de vijf bij het onderzoek betrokken huurcommissies zes aanbevelingen gedaan om het functioneren van het huurcommissies te verbeteren. Inmiddels heeft de Nationale ombudsman hierop een eerste reactie ontvangen: één aanbeveling wordt zonder meer overgenomen, één aanbeveling is inmiddels al opgevolgd, met betrekking tot drie aanbevelingen is om een nadere reactie verzocht en de definitieve reactie van één aanbeveling wordt nog afgewacht.

    De aanbevelingen hebben betrekking op verschillende aspecten. Met betrekking tot de aanbeveling om verzoekschriften uiterlijk per 1 januari 2005 binnen de wettelijke termijn af te doen, heeft de minister van VROM aangegeven dat zij dit najaar een notitie aan de Nationale ombudsman en aan de Tweede Kamer zal sturen. Daarin zal zij ingaan op het huurbeleid voor de lange termijn, de invloed daarvan op de positionering van de huurgeschillenbeslechting, en - binnen de context daarvan - de mogelijkheden op het gebied van behandeltermijnen. De Nationale ombudsman wacht deze nadere reactie af.

    Overgenomen

    Voorts heeft de Nationale ombudsman de aanbeveling gedaan de registratie van verzetschriften en de verzending van ontvangstbevestigingen daarvan te versnellen. Gebleken is dat al geruime tijd binnen twee weken na ontvangst van een verzetschrift een ontvangstbevestiging wordt gestuurd.

    Een andere aanbeveling van de Nationale ombudsman strekte ertoe de uitvoeringspraktijk ten aanzien van huursubsidieverklaringen, de tekst van artikel 5, tweede lid, van de Huursubsidiewet alsmede de tekst van de Wegwijzer Huursubsidie op het punt van toezending van dergelijke verklaringen, met elkaar in overeenstemming te brengen. Een deel van de aanbeveling is, en een deel zal (worden) uitgevoerd.

    Nader overleg

    Met betrekking tot de reactie op de aanbevelingen over de behandelingsduur van verzetschriften, de versnelling van de registratie van nieuwe verzoekschriften en de verzending van de zogenoemde legesverzoeken, heeft de Nationale ombudsman de minister verzocht op een aantal punten een nadere toelichting te geven.