Ombudsman: klokkenluiders ondersteunen en beschermen

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van een rij klokken

  Het moet boven alle twijfel verheven zijn dat klokkenluiders ondersteund en beschermd worden. Dat heeft de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, betoogd tijdens een gesprek met de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer werd gesproken over een brief van minister Donner over het instellen van een advies- en verwijspunt klokkenluiden.

  Klokkenluiden stimuleren

  Volgens de ombudsman moet klokkenluiden, vanwege het algemeen belang, gestimuleerd worden en niet ontmoedigd. Uit zijn contacten met klokkenluiders maakt Brenninkmeijer op dat zij gedreven worden door hun gevoel van rechtvaardigheid, maar zich ook zorgen maken over hun positie tegenover hun werkgever. Bij de keuze die de Tweede Kamer gaat maken, hoort vooral de vraag centraal te staan wat de klokkenluider nodig heeft om tot een melding van een misstand te komen. 

  Onafhankelijk instituut

  Brenninkmeijer vindt dat er een onafhankelijk instituut moet komen dat potentiële klokkenluiders niet alleen goed kan voorlichten, maar ook onderzoek doet naar misstanden die gemeld worden, een klokkenluider begeleidt tijdens dat onderzoek, en de klokkenluider, ook vóór de melding, bescherming biedt.

  Op maandag 10 oktober heeft EenVandaag aandacht besteed aan de plannen van het kabinet voor klokkenluiders. De ombudsman is daarbij ook aan het woord. Bekijk deze uitzending.