Begeleiding naar werk niet op orde

Wie heeft de regie?

Op deze pagina

  Column
  Man zit teleurgesteld op de grond voor zijn bank.

  Veertigplusser Jochem (niet de echte naam) heeft al lang problemen met zijn gezondheid. Dat maakt dat het voor hem moeilijk is om te werken. Gelukkig krijgt hij van de gemeente een bijstandsuitkering zodat hij in elk geval zijn huur kan betalen. De organisatie Werkse! helpt hem nu namens de gemeente Delft met het vinden van passend werk. Dat gaat helaas niet goed.

  Een nieuwe baan

  Werkse! begeleidt mensen die moeilijk aan een baan komen. In een gesprek vraagt Jochem hen hoeveel uur hij kan werken gezien zijn beperkingen. Pas nadat Jochem aan de slag is gegaan, vragen zij hierover een advies aan bij het UWV.

  Vol goede moed gaat Jochem alvast in deeltijd aan de slag. Hij vindt het werk erg zwaar. Hij werkt wisselend overdag en 's nachts. Ook wordt hij zelfs voor meer dan 40 uur ingeroosterd. Jochem geeft dit aan bij Werkse! Maar daar heeft Werkse! weinig aandacht voor. Het wordt Jochem te veel en hij valt uit.

  Arbeidsongeschikt

  In het advies van het UWV staat dat Jochem maar maximaal 20 uur mag werken op vaste tijden. Voor Jochem komt dit advies te laat. Hij is inmiddels zo ziek dat het UWV hem volledig en blijvend arbeidsongeschikt verklaart.

  Jochem is enorm teleurgesteld in de manier waarop de gemeente en Werkse! hem behandeld hebben. Hij dient daarover een klacht in bij de gemeente. Die klacht wordt behandeld door Werkse! Zij vinden de klacht niet terecht. Werkse! kon niet weten dat Jochem verschillende beperkingen had. Daar is Jochem het niet mee eens. Hij dient zijn klacht in bij de Nationale ombudsman.

  Meer aandacht

  Medewerkers Hillechien en Marije gaan aan de slag. Ze lezen alle brieven en e-mails en nemen ook contact op met Werkse! en de gemeente Delft. We vinden dat Jochem terecht geklaagd heeft. Werkse! had voordat Jochem aan het werk ging advies moeten aanvragen over wat Jochem wel en niet kon doen. Zijn beperkingen waren namelijk wel bekend. Omdat dit advies er nog niet was toen Jochem aan de slag ging, hadden ze hem extra in de gaten moeten houden. En ze hadden beter kunnen luisteren toen hij aangaf dat het teveel werd.

  Aanbevelingen

  We geven Werkse! mee dat zij voortaan op tijd advies moet aanvragen als iemand een arbeidsbeperking heeft. De gemeente Delft geven we als aanbeveling mee dat zij als opdrachtgever van Werkse! goed in de gaten houdt dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Jochem is blij met deze erkenning en hoopt dat Werkse! en de gemeente de aanbevelingen ook zullen opvolgen.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 16 september 2023.