Geen kinderbijslag van de SVB

Toch nog een fijne kerst

Op deze pagina

  Column
  Moeder en zoon lopen op straat. Het jongetje houdt zijn rugzak vast.

  Chantal (niet de echte naam) heeft het niet makkelijk gehad dit jaar. Ze komt net uit een vechtscheiding en heeft nog geen vaste woonruimte voor haar en haar twee kinderen. Ze heeft een laag inkomen en kan de kinderbijslag voor de kinderen daarom goed gebruiken. Maar die heeft ze al maanden niet ontvangen.

  Kerstoutfit

  Chantal verheugt zich op de kerstdagen. Ze gaat met haar kinderen naar haar ouders die in het noorden van het land wonen. Even alle zorgen achter zich laten en genieten van het samenzijn met de familie. Het liefst zou ze de kinderen een leuke kerstoutfit geven, maar daarvoor heeft ze echt de kinderbijslag nodig.

  Geen duidelijkheid

  De SVB heeft haar gevraagd extra bewijsstukken aan te leveren en haar woonsituatie toe te lichten. Chantal heeft dus geen vaste woonplek, maar dankzij haar gemeente gelukkig wel een postadres. Ze stuurt alles op en wacht op een reactie. Ze krijgt een reactie van de SVB dat het nog even zal duren. En daarna een melding dat de betaaldatum is verschoven. Waarom geven ze haar toch geen duidelijkheid? En ze doen toezeggingen die ze niet nakomen. Chantal krijgt het benauwd. Op deze manier komt ze echt niet rond. Ze moet geld lenen bij vrienden om de rekeningen te betalen. Iets dat ze liever niet doet en wat ook niet nodig is als ze de kinderbijslag krijgt.

  Betalingen stopgezet

  Op de website van de Nationale ombudsman vult ze een klachtformulier in. Ze vraagt of wij haar kunnen helpen. Medewerker Amine gaat aan de slag met deze vraag. Hij neemt contact op met de SVB en vraagt te kijken naar een oplossing. Ook vraagt hij wat nu de stand van zaken rondom het uitbetalen van de kinderbijslag is. Het blijkt dat de SVB de betalingen heeft stopgezet, omdat er een onderzoek liep naar het adres van Chantal. Ze geven aan dat dit helemaal niet had gehoeven. Ze nemen contact op met Chantal om excuses aan te bieden. Het geld staat gelukkig snel op haar rekening. Chantal is blij dat ze nu het geld heeft om haar rekeningen te betalen en om de kinderen nieuwe kleren te geven.

  Kom toezeggingen na

  Het is belangrijk dat de overheid haar toezeggingen nakomt en de burger niet onnodig in (financiële) onzekerheid laat. We zijn blij dat we Chantal op weg hebben kunnen helpen. Met de kerstdagen in zicht is het wel zo fijn dat ze deze financiële zorg achter zich kan laten. Fijne feestdagen allemaal!

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 23 december 2023.