Schrijf me nou in!

Op deze pagina

  Column
  Vrouw op bank aan het bellen

  Marsha (niet de echte naam) koopt jaren geleden een bungalow. Het plan is om na haar pensioen haar tijd te kunnen verdelen tussen Nederland, verre reizen en het bezoeken van familie in haar geboorteland. Als het dan eindelijk zo ver is, blijkt ze helemaal niet in de bungalow te mogen blijven na haar pensioen. Omdat ze niet meer door haar werk gebonden is aan Nederland. En permanent wonen in de bungalow ook niet mag. De gemeente dreigt met hoge boetes. Marsha krijgt het daar Spaans benauwd van. Ze legt de gemeente uit dat ze de bungalow maar een paar maanden per jaar gebruikt. En dat ze een adres nodig heeft om haar zorgverzekering door te laten lopen, en om belasting te kunnen betalen. Maar de gemeente is echt streng. Het kan niet. Marsha krijgt het advies bij een andere gemeente een briefadres te regelen. Dat probeert ze in de gemeente waar ze jaren heeft gewoond.

  Waar moet ik me nu inschrijven?

  Maar ook daar krijgt ze nul op het rekest. Dat kan alleen als ze geen woonadres heeft. En dat heeft ze wel zegt die gemeente, namelijk de bungalow. Niet te geloven. Straks staat ze helemaal niet meer ingeschreven in Nederland! De gemeente zegt dat ze zich dan maar in moet schrijven in haar geboorteland. Dat kan toch niet waar zijn? Ze heeft de Nederlandse nationaliteit. Wat een gedoe. Marsha begrijp echt niet wat nu het probleem is, maar krijgt ook helemaal niet de kans om haar situatie goed toe te lichten. Ze blijft toch gewoon binding houden met Nederland en kan ook nog eens precies aantonen wanneer en hoe lang ze in de bungalow verblijft. Er moet een oplossing komen, Marsha weet het ook niet meer. Ze belt met onze medewerker Leonie. Die vraagt de gemeente om haar situatie nog eens goed te bekijken.

  Basisregistratie Personen (BRP)

  We krijgen regelmatig klachten van mensen die zich niet in kunnen schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Daardoor komen zij in grote problemen en lopen voorzieningen mis. Waardoor mensen in een negatieve spiraal terecht kunnen komen. Het is dus heel belangrijk dat gemeenten doorvragen en de individuele situatie goed in kaart hebben. Zodat er een passende oplossing wordt gevonden. Hoe het verder met Marsha afliep? Zij belde Leonie niet veel later om te bedanken. Ze mag uiteindelijk toch in de gemeente van haar bungalow ingeschreven staan. Ik ben blij dat de gemeente en Marsha er alsnog uit zijn gekomen. Iedereen moet zich kunnen inschrijven in een gemeente!

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de column.

  Deze column is verschenen in De Telegraaf van 16 januari 2021.