Examen zonder hulphond

Op deze pagina

  Column
  Hulphond met begeleider

  Shaya (niet de echte naam) is zenuwachtig! Ze mag haar theorie-examen bij het CBR doen. De datum is geprikt en alles is betaald. Het rijbewijs komt steeds dichterbij. Dan vertelt het CBR dat ze haar hulphond niet mee mag nemen naar het examen. Dat kan toch niet zomaar?

  Door een vervelende situatie in het verleden gaat PTSS-hulphond Micky nu overal met Shaya mee. Meestal is dat geen probleem. Shaya en haar moeder zijn dan ook verbaasd dat het CBR zegt dat Micky niet mee mag naar het reguliere examen. Shaya's moeder laat het er niet bij zitten en belt het CBR.

  De medewerker van het CBR vertelt dat dit de regels zijn. Ze zegt niet waarom Micky niet mee mag. Shaya kan wel een individueel examen doen op een andere datum. Dan kan Micky gewoon mee. Shaya moet dan wel 50 euro bijbetalen die ze later kan terugvragen. Shaya's moeder is het hier niet mee eens. Het CBR mag een hulphond niet weigeren, vindt ze. Het CBR biedt aan dat Shaya een individueel examen mag doen, maar kan de exacte datum nog niet aangeven. De moeder is bang dat haar dochter nu lang moet wachten. Dat levert Shaya extra zenuwen op.

  Een buurvrouw wijst haar op het nummer van de Nationale ombudsman. Shaya's moeder belt ons. Medewerker Ernst (niet de echte naam) hoort haar verhaal. Hij neemt contact op met onze contactpersoon bij het CBR. Hij vraagt of het CBR de moeder van Shaya beter kan uitleggen waarom de hulphond niet mee mag naar een regulier examen. Ook vraagt hij hun beter uit te leggen waarom Shaya 50 euro moet bijbetalen die ze later terug kan vragen.

  Het CBR neemt weer contact op met Shaya en haar moeder. Ze leggen nog eens uit dat er bij een regulier examen kandidaten kunnen zijn met een angst voor honden. Shaya krijgt het aanbod om een individueel examen te doen op dezelfde dag en plek als oorspronkelijk stond gepland. Het CBR heeft wel na de situatie met Shaya de regels aangepast. Volgens de nieuwe regels hoeft er in deze gevallen niet eerst extra betaald te worden.

  Als burger heb je recht op duidelijke informatie van de overheid. Het is belangrijk dat de overheid je goed uitlegt waarom zij een bepaald besluit neemt. Dat ging in dit geval niet helemaal goed. We zijn blij dat het CBR dit alsnog netjes heeft opgepakt. We wensen Shaya veel succes bij het behalen van haar rijbewijs!

  Deze column is verschenen in De Telegraaf van 22 augustus 2020.