Zo lang als nodig

Op deze pagina

  Column
  Senior man met laptop

  2018 is bijna voorbij. We hebben afgelopen jaar heel wat mensen gesproken. Zij kwamen er niet uit met bijvoorbeeld hun gemeente, de Belastingdienst, politie of andere overheidsinstanties. Voor hen zetten wij ons in om hun situatie te keren.

  Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Eduard*. Zijn ernstig zieke vrouw overlijdt. Negen maanden later krijgt hij een e-mail die hem boos en emotioneel maakt. De e-mail is namelijk gericht aan zijn overleden vrouw. Er staat een nieuw bericht voor haar klaar van de Belastingdienst in de Berichtenbox van haar MijnOverheid-account. Pijnlijk en ook vreemd, want haar overlijden is bij de overheid bekend. Deze situatie speelde niet alleen bij Eduard. Meer nabestaanden hadden hiermee te maken. Voor ons reden om de verantwoordelijke minister te vragen dit te voorkomen. En gelukkig komt die oplossing er nu ook.

  En herinnert u zich Frenka* nog? Zij heeft zorg nodig vanuit de overheid voor haar chronisch zieke, gehandicapte dochter. Maar ze loopt tegen knelpunten aan bij het aanvragen van die zorg. En daarin is zij niet de enige. Voor velen is het bijvoorbeeld niet duidelijk bij welke instantie zij hun zorgaanvraag moeten indienen; ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ze ervaren bureaucratische rompslomp zoals overbodige (her)indicaties en te veel formulieren. Of hun zorg sluit niet goed aan. Wij hebben de knelpunten op een rij gezet en droegen oplossingen aan. Hiermee is de overheid nu aan de slag.

  Ook kregen we veel klachten van woonwagenbewoners. Bijvoorbeeld van Marina*. Zij erft de woonwagen van haar oma. Maar de gemeente laat weten dat ze het huurcontract niet mag overnemen. Sterker nog, ze moet de standplaats binnen 14 dagen ontruimen. Op de standplaats van oma zet de gemeente betonblokken neer. Dit terwijl onze overheid mensenrechtenverdragen medeondertekend heeft waardoor zij moeten zorgen voor bescherming van de woonwagencultuur Dat houdt ook in dat er voldoende standplaatsen zijn voor woonwagens. Maar na een onderzoek van ons bleek dat gemeenten niet goed op de hoogte zijn van deze verplichting. We hebben de overheid hierop aangesproken en veel gemeenten zijn nu bezig hier beter mee om te gaan.

  Vaak lukt het ons voor mensen de kink uit de kabel met de overheid te halen. Soms deels. En soms lukt het helaas niet. De regels zijn dan zo bureaucratisch en ingewikkeld, dat wij er ook niet met de overheid uitkomen. Dat is best frustrerend, maar ook een flinke motivatie om onze schouders er vol energie onder te blijven zetten. Ook in 2019. En de jaren erop. Zo lang als het nodig is.

  *Gefingeerde namen
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column


  Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 29 december jl.