Grafrechten

Op deze pagina

  Column
  Foto van een begraafplaats

  Veerle* heeft boodschappen gedaan. Op de terugweg naar huis drinkt ze even koffie bij haar dochter Sigrid*. Thuis ruimt Veerle de boodschappen in en opent de post die op haar deurmat lag. Een van de brieven gaat over de grafrechten voor het graf van haar man. Veerle bezoekt zijn graf regelmatig en die momenten daar geven haar rust.

  De brief is van haar gemeente. Ze schrijven dat Veerle bijna 1900 euro aan grafrechten moet betalen. Grafrechten geven recht op een plek op een begraafplaats voor een bepaalde periode. Wil Veerle het graf van haar man behouden? Dan moet zij dit voor de komende jaren weer betalen. Veerle schrikt enorm van het bedrag. En ze schrikt weer als ze even later de rekening krijgt. Die komt van de instantie die de grafrechten int voor haar gemeente. Op die rekening staat dat ze het geld binnen twee maanden moet betalen.                                                                                                                

  Veerle heeft een kleine AOW-uitkering. 1900 euro binnen twee maanden betalen gaat niet lukken. Ze vraagt haar dochter om hulp. Sigrid belt gelijk met de instantie en vraagt of haar moeder ook een betalingsregeling kan krijgen. Dus dat Veerle het bedrag in kleine beetjes over een langere periode betaalt. Dat kan. Veerle kan het geld in drie maanden betalen. Sigrid laat weten dat dit ook niet haalbaar is voor haar moeder. Daarop adviseert de instantie Sigrid hen een brief te sturen met een kopie van haar moeders AOW. Ook moet Sigrid aangeven wat voor haar moeder wel haalbaar is om te betalen. Dan kan de instantie bekijken wat mogelijk is. Dit doet Sigrid. En dan blijft het stil.

  Omdat moeder en dochter niets horen, besluiten ze opnieuw te bellen naar de instantie. Sigrid krijgt te horen dat hun brief nooit ontvangen is. Intussen had Veerle de grafrechten al moeten betalen. Omdat ze dit niet gedaan heeft, dreigt er nu ook nog een hoge boete. Daarop besluit Veerle ons te schrijven. Onze medewerker Nancy leest haar verhaal. Er moet snel duidelijkheid komen. Nancy mailt met de instantie die de grafrechten int. Ze legt de situatie uit. Ze vraagt de instantie Veerle te bellen en de mogelijkheden te bespreken voor een betalingsregeling voor de grafrechten.

  En dat doet de instantie. Ze bellen Veerle. Allereerst bieden ze hun excuses aan voor de gang van zaken. Netjes! En ze overleggen met Veerle wat ze per maand kan missen om de bijna 1900 euro te betalen. Uiteindelijk mag Veerle het bedrag in 10 maanden voldoen. Een uitkomst waar ze heel blij mee is, zo laat ze Nancy weten.

  * gefingeerde namen