Adres onbekend

Op deze pagina

  Column
  Foto van een fysiotherapeute

  Emma* werkt al een tijdje als fysiotherapeut. Ze is verbaasd als ze aan het begin van het jaar hoort dat ze niet meer geregistreerd straat in het BIG-register. Emma mag haar beroep alleen uitoefenen als ze in dit register is ingeschreven. Wat is er gebeurd?

  Ze bekijkt haar persoonlijke pagina op de website van het CIBG die het register beheert. Haar woonadres klopt wel maar het postadres niet. Dit zou toch automatisch worden aangepast toen ze ging verhuizen? Ze neemt contact op en hoort dat het CIBG de oproepen tot verlenging naar haar oude woonadres heeft gestuurd.

  Emma vraagt het CIBG haar opnieuw te registreren. Dit gebeurt al snel. Toch is Emma het er niet mee eens. Er zit nu een gat van 3 maanden in haar registratie. Haar post is ten onrechte naar haar oude adres gestuurd. Ook hebben ze geen contact opgenomen toen ze niet reageerde op de oproepen. Daarom heeft ze haar registratie niet op tijd kunnen verlengen. Het CIBG vind haar klacht onterecht. Er is sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar Emma had wel kunnen weten dat ze haar registratie op tijd moest verlengen.

  Dan neemt ze contact op met de Nationale ombudsman. Een medewerker gaat aan de slag met haar klacht. De vraag is of het CIBG juist gehandeld heeft? Hadden ze contact moeten opnemen toen bleek dat Emma niet reageerde op de oproepen?

  Op het inschrijfformulier van het BIG-register staat vermeld dat je alleen een postadres moet invullen wanneer je je post op een ander adres wilt ontvangen dan je woonadres. Toen Emma zich registreerde heeft ze toch beide velden ingevuld met haar toenmalige woonadres. Bij een verhuizing past het CIBG alleen het woonadres automatisch aan. Die gegevens krijgt het CIBG via de Basisregistratie Personen. Het postadres blijft echter hetzelfde omdat dit doorgaans afwijkt van het woonadres. Emma had dus bij haar verhuizing zelf de wijziging van haar postadres moeten doorgeven aan het CIBG.  

  Het CIBG wist niet dat Emma de oproepen tot herregistratie niet had ontvangen. Daarom hebben ze geen contact met haar gezocht. Sommige fysiotherapeuten willen hun registratie beëindigen en reageren bewust niet op de oproep tot herregistratie. Het CIBG kon daarom niet weten dat Emma haar registratie juist niet wilde beëindigen. 

  Als professionele fysiotherapeut heeft Emma ook zelf een verantwoordelijkheid. Ze weet dat een registratie noodzakelijk is en na vijf jaar verlengd moet worden. Toch nam ze pas hierna contact op met het CIBG. We vinden dat het CIBG juist gehandeld heeft. Ze hebben haar meteen weer geregistreerd toen ze dat vroeg. We zijn wel blij dat het CIBG de informatie over het wijzigen van een postadres op de website duidelijker heeft gemaakt.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column