Beter zicht op het CBR

Op deze pagina

  Column
  Foto van een rijbewijs

  Mijnheer Pietersen* heeft staar en wil zijn rijbewijs vernieuwen. Hij moet daarvoor van het CBR eerst naar de oogarts, omdat dit tien jaar daarvoor is besloten. Mijnheer begrijpt er niets van: hij is net nog gekeurd door een huisarts. Ook in 2009 is dat gebeurd. Sinds 2004 is hij niet slechter gaan zien. Dat blijkt uit die keuringen en hij merkt het zelf ook. Waarom moet hij nu weer naar een arts? En dan ook nog naar een specialist, waarvoor hij kosten moet maken.

  Hij dient een klacht in bij het CBR, maar het enige dat hij hoort is dat het toch echt moet vanwege de regels. Uitleg krijgt hij niet. Als hij daarna naar de Nationale ombudsman stapt, zoekt die uit hoe het zit.

  Mijnheer Pietersen had in 2004 al staar en is daar niet aan behandeld. Van staar is bekend dat de aandoening in de loop van de tijd verergert, bij de ene persoon sneller dan bij de ander. Dan geldt volgens de regels dat een specialist het CBR moet adviseren over de periode van geschiktheid voor het besturen van een auto.

  De oogarts had in 2004 geadviseerd mijnheer Pietersen voor tien jaar geschikt te verklaren. Omdat die periode van tien jaar in 2014 afliep, moest hij nu opnieuw gekeurd worden. Niet door een huisarts, die alleen de gezichtsscherpte en de beperking van het gezichtsveld meet. De oogarts kijkt uitgebreider en onderzoekt bijvoorbeeld ook de lens en netvliesafwijkingen. Bovendien kan alleen de oogarts advies geven over de termijn van een eventuele nieuwe geschiktheidsverklaring, zoals in de regels van het CBR staat.

  Het CBR had dus juist gehandeld, maar had alleen verwezen naar de regels en het verder niet goed toegelicht. Daardoor was het voor mijnheer onbegrijpelijk dat er dubbel werk moest gebeuren met bijkomende kosten voor hem. De Nationale ombudsman legt hem alles uit. Het verandert de uitkomst van de zaak niet voor mijnheer, maar het geeft hem wel meer zicht op de reden van de vervelende beslissing.

  Het CBR heeft de ombudsman inmiddels laten weten in vergelijkbare situaties voortaan een duidelijke toelichting te zullen geven.

  * Gefingeerde naam