Ten halve gekeerd

Op deze pagina

  Column
  Foto van een man

  Ivo* knutselt als hobby met computers. Hij is steeds op zoek naar onderdelen zoals beeldschermen en computerkasten. Domeinen verkoopt, als onderdeel van het ministerie van Financiën, spullen die ontnomen zijn aan criminelen, zoals snelle auto’s en speedboten. Of door de belasting na een belastingschuld in beslag is genomen, zoals winkelinventarissen. Ivo gaat naar een kijkdag van Domeinen en ziet een partij gebruikte, maar complete apparatuur. Hij biedt met succes. Voor €920 is hij de gelukkige eigenaar van drie beeldschermen, cassetterecorders, een flat screen televisie en wat losse computeronderdelen

  Bij het afhalen ontdekt hij dat twee aansluitkabels voor de beeldschermen ontbreken. Hij baalt er wel van, maar beseft dat dat bij het risico van het kopen op een veiling hoort. Hij koopt toch maar zo'n kabel. Thuisgekomen demonteert hij een beeldscherm. Tot zijn verbazing zit er geen elektronica in. En dat zit ook niet in het volgende beeldscherm. Ivo heeft een kat in de zak gekocht.

  Bedonderd

  Ivo voelt zich bedonderd en neemt contact op met Domeinen. Hij vindt dat Domeinen de suggestie heeft gewekt dat het om werkende apparatuur ging. Maar nu blijkt dat alleen de televisie en de muis niet eerder zijn gebruikt. Wat hem betreft zijn er twee mogelijkheden: ontbinding van de koopovereenkomst of een vergoeding. Domeinen wijst beide opties af: gekocht is gekocht.

  Ivo belt mij. Nadat ik hem heb gehoord, neem ik contact op met Domeinen. De ambtenaar begrijpt de teleurstelling van Ivo. Maar ze geven geen korting als het gekochte niet voldoet. Daar wil ik meer van weten en onderzoek deze kwestie.

  Sorry ombudsman

  Niet veel later belt de ambtenaar van Domeinen mij weer op. ‘Sorry ombudsman. We hebben het uitgezocht en er is sprake van een dwaling. Omdat er geen elektronica in de beeldschermen zat, konden ze helemaal niet als beeldschermen worden verkocht.’ De koop kan niet meer worden teruggedraaid omdat er teveel tijd is verstreken. Maar Domeinen is bereid €750 schadevergoeding aan Ivo te geven.

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zegt het spreekwoord toepasselijk. Ik ben tevreden dat Domeinen toch nog eens over de beslissing heeft nagedacht en Ivo de schade vergoedt. Maar ik ben teleurgesteld dat dat pas gebeurt nadat ik me ermee heb bemoeid. Domeinen had de vraag van Ivo serieuzer moeten nemen en hem niet direct mogen afwimpelen. Goed luisteren en de vraag serieus nemen, daar gaat het om. Graag stimuleer ik de overheid om dit zo te doen. Soms moet ik ze helpen herinneren. Ivo is tevreden met deze oplossing. Als dank voor mijn inspanning biedt hij aan een bedrag te doneren aan een goed doel dat ik mag uitzoeken. Zo zie je maar, het gaat vaak niet om het geld, maar om serieus genomen te worden.

  * gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column