UMCG en IGZ op schokkende wijze gefaald na operatie baby Jelmer

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van een wachtkamer

  Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben op schokkende wijze gefaald in het ophelderen van de omstandigheden rondom de operatie van baby Jelmer. Dit concludeert de Nationale ombudsman in zijn rapport over de klachten van de ouders van baby Jelmer over het UMCG en de IGZ. 'De opstelling van het UMCG komt op mij over als kil, afstandelijk en zelfs berekenend', aldus ombudsman Brenninkmeijer. Over de IGZ zegt hij: 'deze ernstige vorm van disfunctioneren ben ik in  mijn jarenlange ervaring met het reilen en zeilen van de overheid niet eerder tegengekomen.'

  In 2007 kreeg baby Jelmer een hersenbeschadiging na een darmoperatie in het UMCG. Hij is daardoor zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt. De ouders willen precies weten wat de oorzaak is van de hersenbeschadiging, maar het UMCG en de IGZ gaven geen opheldering. Het radioprogramma Argos bracht dit verhaal in juli dit jaar onder de aandacht van de Nationale ombudsman. Het doel van het onderzoek van de ombudsman was het vaststellen van de feiten. Brenninkmeijer: 'Maar zelfs de informatie die ik kreeg was onder de maat.' De Nationale ombudsman doet het UMCG én de IGZ afzonderlijk de aanbeveling om op zeer korte termijn de ouders alle gevraagde informatie alsnog te geven, hen excuses aan te bieden en een gepaste compensatie te bieden.

  UMCG kil, afstandelijk en berekenend

  Het ziekenhuis heeft de terechte signalen van de ouders over de kritieke toestand van Jelmer genegeerd en de vragen die de ouders stelden niet beantwoord. Het UMCG heeft onvoldoende willen en kunnen verantwoorden welke complicaties zijn opgetreden vóór en tijdens de operatie van Jelmer en voor de zorg erna. Ook heeft het UMCG niet verantwoord hoe dit invloed heeft gehad op de hersenbeschadiging die hij heeft opgelopen.

  Handelwijze IGZ tart elke beschrijving

  De IGZ heeft geen toezicht uitgeoefend. De inspectie heeft met ongekende traagheid, gebrek aan transparantie en gebrek aan professionaliteit een rapport uitgebracht, dit ingetrokken en uiteindelijk andere conclusies gepresenteerd. Brenninkmeijer: 'Dit tart elke beschrijving'. De informatie die de ouders en later ook de ombudsman tijdens zijn onderzoek ontvangen hebben was onder de maat. In 2009 bracht de ombudsman al het rapport 'De IGZ een papieren tijger?' uit. Dit rapport is dit jaar al het zesde rapport van de Nationale ombudsman over de IGZ.